5 sierpnia 2025

Ciasto Kraefjordkaka

 

Ciasto Kraefjordkaka

Ciasto:

  • 150g mąka pszenna
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła w temp pokojowej
  • 100g drobnego cukru
  • 5 żółtek temp pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Podajemy do masy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Dodajemy również ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem i na koniec mleko. Wlewamy do blaszki (32x40 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i na razie odstawiamy na bok.

Beza:

  • 5 białek
  • 250g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu aż białka będą lśniące. Dodajemy sok z cytryny i mąkę. Masę białkową wykładamy na surowe ciasto w brytfance, górę posypujemy migdałami. Pieczemy w 160 stopniach ok 30 min.. Po upieczeniu studzimy przy otwartym piekarniku.

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Dodatkowo frużelina z borówki ( można dodać też dżem porzeczkowy lub jagodowy)

Budynie i cukier wsypujemy do mleka dobrze mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ( cały czas mieszamy rózgą), gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy kontaktowo folią spożywczą i studzimy.

Gdy masa ostygnie miksujemy ją z masłem i śmietaną.

Blat dzielimy na pół. Pierwszy układamy migdałami do dołu i smarujemy frużeliną, na to cała masa i przykrywamy blatem ( migdałami do góry), schładzamy w lodówce.