15 grudnia 2013

Pierogi na włoską nutę

Jestem ich wielbicielką, niesamowicie aromatyczne i pyszne.


Składniki:
  • 1 op mozzarelli w zalewie
  • gałązka bazylii
  • ok 50 dag mąki
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • ok 6 suszonych pomidorów
  • cebula
  • sol, pieprz
  • chilli w płatkach
  • olej
  • szklanka ciepłej wody


Sos pomidorowy: na oleju przesmażamy pokrojona w kostkę cebulę, dodajemy pomidory z puszki i delikatnie widelcem rozgniatamy, na koniec siekamy listki bazylii.

Pierogi :  Z mąki i ciepłej wody wyrabiamy ciasto, po rozwałkowaniu musi być elastyczne i cienkie.

Farsz: Suszone pomidory drobno kroimy, dodajemy startą na tarce mozzarellę, kilka listków bazylii i 3 łyżki sosu pomidorowego. Farsz jest dość wodnisty ,więc trzeba nakładać małymi partiami, z tej ilości farszu wychodzi ok 30 pierogów. Podajemy pierogi układając na sosie pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz