29 stycznia 2025

Pasztet z pieczarek

 




Pasztet z pieczarek

Ciekawa alternatywa dla pasztetów mięsnych, doskonały na ciepło, ale również do kanapek na zimno.

  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200g sera żółtego
  • 5 jajek na twardo
  • 2 jajka
  • pietruszka nać 1 łyżka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 papryki słodkiej
  • olej do smażenia


Pieczarki myjemy, suszymy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na nie dużej ilości oleju przesmażamy pieczarki by puściły wodę, ale nie przypaliły się, masę doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sicie nadmiar soku z pieczarek i studzimy je.

Jajka na twardo obieramy i również ścieramy na grubych oczkach, tak samo jak żółty ser. Łączymy w misce składniki, wbijamy 2 jajka, dodajemy bułkę tartą, pietruszkę drobno poszatkowaną i doprawiamy. Wkładamy masę do foremki keksowej i pieczemy w temp 180 stopni C ok 45-50 min.

 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz