Składniki chlebki:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki sody
W dużej misce mieszamy 1 1/2 szklanki mąki oraz inne suche składniki. W osobnej mieszamy wodę z oliwą i jogurtem. Wlewamy zawartość do suchych składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 1/2 h. Ciasto dzielimy na 4 części ( wyjdą placki o średnicy 18 cm). Każdą kulkę wyrabiamy i wałkujemy do wymiaru talerza deserowego ( grubość ciasta powinna mieć ok 5 mm, w innym wypadku nie będzie rosło) Pół szklanki mąki wysypujemy na blat i obtaczamy w niej każdy placek. Suchą patelnie żeliwną nagrzewamy mocno i kładziemy placek otrzepany z nadmiaru mąki ( gaz pod patelnią dajemy na średni), pieczemy ok 2 min z każdej strony. Każdy placek można przesmarować masłem, by dłużej był świeży. Przechowujemy chlebki przykryte ściereczką.
Upieczony naan smarujemy dżemem z fig. Na wierzch układamy szynkę prosiutto, rozkruszamy ser z niebieską pleśnią i na sam wierzch ląduje rukola. Doskonałe jako zamiennik pizzy lub pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz