11 marca 2025

Makaron penne z chorizo i szparagami

 

Makaron penne z chorizo i szparagami


 

Składniki:

  • 1 kiełbaska chorizo
  • 2 średnie cebule
  • szklanka( 250ml) suchego makaronu penne
  • ok 10 szt zielonych szparagów
  • 1 mała papryka czerwona
  • 50 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • sól i pieprz


Kiełbasę obieramy z foli i kroimy na półksiężyce. Cebulę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na oleju, dodajemy do niej chorizo, następnie pokrojoną w cieniutkie piórka paprykę i na koniec szparagi w plasterki. Dusimy ok 10 min i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy śmietankę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, ja dodałam penne pełnoziarniste. Ugotowany makaron al dente wrzucamy do warzyw i chorizo. Mieszamy i jemy od razu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz