10 czerwca 2025

Scones z mango i kokosem

 

Scones z mango i kokosem czyli kruche angielskie ciastka o niesamowitym maślanym smaku.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli-zostawiamy3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1 1/2 łyżeczki cukru do posypania
  • kilka truskawek liofilizowanych do ozdoby

Piec nagrzewamy do 200stopni C.

W misce mieszamy mąkę ze solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. |zimne masło kroimy drobno i mieszamy z mąką, ma powstać kruszonka. Mleko łączymy widelcem z jajkiem i wlewamy do mąki, dodajemy wiórki i mango. Gęste i lepiące cisto wykładamy na papier do pieczenia, tworzymy okrąg i dzielimy go na 8 części ( jak pizze), delikatnie odsuwamy części od siebie, a wierzch posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na środku pieca góra dół ok 18 min do zarumienienia. Po wystudzeniu można udekorować rozgniecionymi truskawkami liofilizowanymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz