Scones z mango i kokosem czyli kruche angielskie ciastka o niesamowitym maślanym smaku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli-zostawiamy3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek zimnego masła
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
- 1 1/2 łyżeczki cukru do posypania
- kilka truskawek liofilizowanych do ozdoby
Piec nagrzewamy do 200stopni C.
W misce mieszamy mąkę ze solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. |zimne masło kroimy drobno i mieszamy z mąką, ma powstać kruszonka. Mleko łączymy widelcem z jajkiem i wlewamy do mąki, dodajemy wiórki i mango. Gęste i lepiące cisto wykładamy na papier do pieczenia, tworzymy okrąg i dzielimy go na 8 części ( jak pizze), delikatnie odsuwamy części od siebie, a wierzch posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na środku pieca góra dół ok 18 min do zarumienienia. Po wystudzeniu można udekorować rozgniecionymi truskawkami liofilizowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz