Fluffy jogurtowe ciasto
Składniki:
- jogurt grecki 250 ml
- 4 jajka M
- 5 łyżek cukru pudru
- 7 łyżek mąki kukurydzianej ( z pszennej też wyjdzie, ale nie będzie takie puszyste)
- pół łyżeczki pasty waniliowej lub esencji
Jajka i jogurt muszą mieć temperaturę pokojową!
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wrzucamy jogurt i esencje waniliową dobrze mieszamy oraz przesiewamy mąkę kukurydzianą. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy, tak długo by powstała lśniąca puszysta masa. Do żółtek dodajemy 2 łyżki białek, mieszamy i całe żółtka wlewamy do białek. Tortownice 18 cm wykładamy papierem do pieczenia ( dół i podnosimy boki), wylewamy masę i wkładamy do blaszki, nalewamy do niej gorącą wodę i wkładamy do nagrzanego pieca ( na niższe szczeble) do 160 stopni na 1h. Po upieczeniu tortownice wyciągamy z wody i studzimy, dopiero po ostudzeniu ściągamy papier do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz