Chleb cebulowy z airfryera
Składniki:
- 200g mąki pszennej 650
- 50g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 7g drożdży suchych/ 20 dag świeżych
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 2 garści cebulki prażonej
Do miski wsypujemy mąki, sól, cukier,
dolewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1h do
wyrośnięcia pod ścierką. Po wyrastaniu dosypujemy cebulkę
prażoną, ponownie zagniatamy. Formujemy chleb i zostawiamy do
wyrastania na 15 min. Wkładamy do urządzenia na 180 stopni C na
20-25 min. Po upieczeniu wierzch smarujemy smalcem.
Można użyć tylko mąki pszennej zwykłej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz