11 sierpnia 2025

Chleb cebulowy z airfryera

 

Chleb cebulowy z airfryera


Składniki:

  • 200g mąki pszennej 650
  • 50g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 7g drożdży suchych/ 20 dag świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 garści cebulki prażonej


Do miski wsypujemy mąki, sól, cukier, dolewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia pod ścierką. Po wyrastaniu dosypujemy cebulkę prażoną, ponownie zagniatamy. Formujemy chleb i zostawiamy do wyrastania na 15 min. Wkładamy do urządzenia na 180 stopni C na 20-25 min. Po upieczeniu wierzch smarujemy smalcem.

Można użyć tylko mąki pszennej zwykłej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz