20 czerwca 2025

Ciasto z truskawkami sypane

 

Ciasto z truskawkami sypane

Blaszka 24x24


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny
  • 200g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kilo truskawek
  • pól łyżeczki sody


Suche produkty dokładnie mieszamy w misce ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczeniem. Połowę wysypujemy na blaszkę, rozkładamy ciasno plastry truskawek, a owoce kładziemy plasterki masła ( połowę masła) zasypujemy resztą suchych składników, na to ponownie plasterki truskawek i płatki masła. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół, ok 50 min.



10 czerwca 2025

Biskwity z bitą śmietaną

 Składniki:

  • 3 jajka temp pokojowa
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczana
  • szczypt soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyp[tą soli na sztywno. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy mąki i proszek i dorzucamy do masy jajeczne. Ponownie mieszamy szpatułką. Piec nagrzewamy do 175 stopni C. Na blachę od pieca wyłożoną papierem, wylewamy cztery 10cm krążki ( ja używam ring cukierniczy o średnicy 10cm - dzięki temu biszkopciki wyjdą równe i nie takie cienkie na brzegach). Wkładamy do pieca na ok 5min, pilnujemy by nie spalić brzegów. Papier wyciągamy z pieca, odrywamy nożem ciasto i składamy na pół jeszcze jak jest ciepłe by zrobić łódeczki. Ja używam stojaka do tacosów. Ponawiamy czynność na nowym papierze do pieczenia, z tej ilości wychodzi ok 10 biszkopcików.

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany 36% mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

Zimną wodą zalewamy żelatynę, czekamy aż napuchnie, po czym wkładamy na kilka sekund do mikrofali by się rozpuściła i stała wodnista. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, jak żelatyna wystygnie dodajemy d niej łyżkę śmietany by zahartować płyn i wlewamy już do całej ubitej śmietany. Każdy biskwit napełniamy przy użyciu tylek, śmietaną i ozdabiamy owocami.

Scones z mango i kokosem

 

Scones z mango i kokosem czyli kruche angielskie ciastka o niesamowitym maślanym smaku.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli-zostawiamy3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1 1/2 łyżeczki cukru do posypania
  • kilka truskawek liofilizowanych do ozdoby

Piec nagrzewamy do 200stopni C.

W misce mieszamy mąkę ze solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. |zimne masło kroimy drobno i mieszamy z mąką, ma powstać kruszonka. Mleko łączymy widelcem z jajkiem i wlewamy do mąki, dodajemy wiórki i mango. Gęste i lepiące cisto wykładamy na papier do pieczenia, tworzymy okrąg i dzielimy go na 8 części ( jak pizze), delikatnie odsuwamy części od siebie, a wierzch posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na środku pieca góra dół ok 18 min do zarumienienia. Po wystudzeniu można udekorować rozgniecionymi truskawkami liofilizowanymi.


Bigos z cukinii

 

Bigos z cukinii

składniki:

  • kiełbasa o zawartości przynajmniej 90 % mięsa- 1 długa lub 2-3 mniejsze
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie cukinie
  • 1 passata w szkle
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 -2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy i sypiemy na nią niewielką ilość soli-zostawiamy na chwile na sicie, by od soli soki wyciekły. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy do miękkości na oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dusimy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy passatę , doprawiamy zielem, liściem, pieprzem, solą i papryką, na koniec dodajemy cukinie i całość dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.


4 czerwca 2025

Gofry wysokobiałkowe z serków wiejskich

 

Gofry wysokobiałkowe z serków wiejskich

Składniki:

  • 2 serki wiejskie po 200g ( mogą być light)
  • 4 jajka L
  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • olej do smarowania


Serki trochę odcedzamy z serwatki, dodajemy do nich całe jajka i blendujemy na gładko. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy 2 łyżki oleju, syrop lub miód oraz mleko. Masę po połączeniu powinna być dość gęsta. Łyżką rozciągamy ciasto, na nagrzaną i wysmarowaną olejem płytkę gofrownicy. Pieczemy do zarumienienia. Z tej porcji powinno wyjść ok 7-8 pojedynczych gofrów o tradycyjnym kształcie. Doskonale smakują na słono z awokado łososiem lub na słodko z truskawkami.

30 maja 2025

Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone i włoskimi biszkoptami.

 

Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone i włoskimi biszkoptami.

Uwaga: serki i śmietana powinny być zimne i prosto z lodówki!


Składniki:

  • śmietana 36% 350 ml
  • 2 mascarpone

  • 2 łyżki nutelli lub zdrowszej alternatywy

  • ok 25 podłużnych biszkoptów (ladyfingers, savoiardi)

  • 2 łyżki kwaśnej frużeliny, w moim wypadku dżem rabarbarowo-maliniowy

  • 1 łyżka cukru pudru

  • pół szklanki mleka

Naczynie do układania powinno być wysokie , średnica ok 18cm. Wykładamy formę folią spożywczą, tak by też wystawała poza brzegi. Ubijamy śmietana na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serki i nutellę, ubijamy do gęstości. Docinamy biszkopty do wysokości formy, moczymy z dwóch stron w mleku i układamy zaokrągleniem do dołu. Musi być cały rant wyłożony biszkoptami. Na spód bez biszkoptów dajemy połowę masy, na to 2 łyżki frużeliny lub dżemu, warstwa biszkoptów by stworzyć kolejne piętro, i znów masa. Zamykamy górę biszkoptami i zawijamy wystającą folią i dodajemy ochronę na górę. Wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zdejmujemy folie z góry, przewracamy formę na talerz i ściągamy folię z ciasta. Wierzch oprószamy gorzką czekolada i ozdabiamy owocami.


Sałatka z ogórkiem zielonym i ananasem

 

Sałatka z ogórkiem zielonym i ananasem

Doskonała sałatka do grilla z azjatyckim vibem.

Składniki:

  • 3 ogórki długie ze skórą
  • ok 5-6 krążków ananasa
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego

  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki syropu klonowego lub agawy
  • opcjonalnie sezam biały i orzeszki arachidowe niesolone
  • sól i pieprz do smaku

Ogórki porządnie szorujemy i tniemy na pół wzdłuż, później na mandolinie ma półksiężyce. Ananasa kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy chili, olejem, i resztą składników. Wszystko mieszamy i odstawiam do lodówki na przynajmniej 2h.

Frittata ze szparagami

 

Frittata ze szparagami


  • 5-6 jajek
  • kilka szparagów
  • 1 marchewka
  • garść słonecznika
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100g sera cheddar lub gouda
  • sól, pieprz

Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy widelcem. Na tarce ścieramy marchewkę i ser, wrzucamy do jajek. Dodajemy pokrojone na 2 cm szparagi (główki można zostawić do ozdoby na górę),słonecznik i śmietanę. Wkładamy masę do małej keksówki i pieczemy w 175 stopniach ok 30 min do zarumienienia.



28 maja 2025

Ocet jabłkowy domowy

 

Ocet jabłkowy domowy

  • 4-5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1l przegotowanej wody

Jabłka przelewamy gorącą wodą. Kroimy w cząstki z nasionami i skórą i układamy w naczyniu 1,5 l ( najlepiej glinianym). Zalewamy wodą i posypujemy cukrem, przykrywamy czystą ścierką lub gazą i odkładamy w ciemne miejsce. Zostawiamy na 2 tygodnie, pamiętamy jednak o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Po tym czasie przelewamy ocet do wysokiej butelki i przechowujemy w ciemnym miejscu. Ocet może dojrzewać nawet 2 lata i nic mu nie będzie. Doskonale sprawdza się do sałatek.

22 maja 2025

Ciasto Malaga

 

Ciasto Malaga

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 450 lub 500
  • 2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciepłej wody


Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do piany partiami cukier i ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny, a piana będzie śnieżnobiała i lśniąca.

Dokładamy żółtka i delikatnie łączymy z białkami. Przesiewamy do masy mąki i kakao, na koniec dodajemy wodę. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy( tylko dół). Może być to zarówno tortownica 24cm, jak i duża blacha prostokątna. Zrzucamy blach z masa z 30 cm by wypuścić powietrze . Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca do 170 stopni C i pieczemy ok 30-35 min do suchego patyka. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt, ponownie zrzucamy z 30 cm i zostawiamy do przestudzenia. Później kroimy biszkopt na 2 równe części.

Masa malaga:

  • 2 budynie śmietankowe lub puddingi
  • opakowanie rodzynek dużych
  • kieliszek rumu białego lub wódki
  • 1 miękkie masło
  • 2-3 łyżki cukru pudru


Budynie gotujemy w niepełnym litrze mleka do postaci gęstego budyniu. Folia zagrywamy wierzch budyniu kontaktowo i studzimy. Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości wody z rumem, najlepiej 3-4 h. Zimny budyń łączymy z miękkim masłem. Odcedzamy rodzynki i wrzucamy do masy. Wodą z alkoholem nasączamy biszkopty. Pierwszy blat smarujemy 3/4 ilością masy na to układamy następny blat i resztkę kremu. Wierzch oprószamy gorzkim kakao.