11 sierpnia 2025

Tiramisu Brownies

 


Tiramisu Brownies


blaszka 24x24 cm

Składniki:

  • 100g ciemnej czekolady
  • 50g ciemnego kakao
  • 230 g masła
  • 4 jajka w temp pokojowej
  • 150g cukru białego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g mąki
  • ok 12 sztuk biszkoptów lady fingers ( długich włoskich)
  • 1 łyżka rumu białego
  • 150ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kakao na wierzch

Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka rozbełtujemy z cukrami. Masę jajeczną wlewamy do masła i mieszamy energicznie, na koniec przesiewamy mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 30-35 min w rozgrzanym piecu do 160 stopni C. Studzimy. Zaparzamy kawę w 150 ml wody, wlewamy rum. Każdy z biszkoptów zamaczamy dokładnie i układamy je na spodzie brownie.

Masa

  • 250g mascarpone
  • 200g śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalni żelatyna

Ubijamy zimną śmietanę na sztywno z cukrem, dodajemy zimne mascarpone. Można tak zostawić masę lub ją ustabilizować żelatyną. Masę wykładamy na biszkopty i ozdabiamy gorzkim kakao.



Chleb cebulowy z airfryera

 

Chleb cebulowy z airfryera


Składniki:

  • 200g mąki pszennej 650
  • 50g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 7g drożdży suchych/ 20 dag świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 garści cebulki prażonej


Do miski wsypujemy mąki, sól, cukier, dolewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia pod ścierką. Po wyrastaniu dosypujemy cebulkę prażoną, ponownie zagniatamy. Formujemy chleb i zostawiamy do wyrastania na 15 min. Wkładamy do urządzenia na 180 stopni C na 20-25 min. Po upieczeniu wierzch smarujemy smalcem.

Można użyć tylko mąki pszennej zwykłej.


5 sierpnia 2025

Ciasto Kraefjordkaka

 

Ciasto Kraefjordkaka

Ciasto:

  • 150g mąka pszenna
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła w temp pokojowej
  • 100g drobnego cukru
  • 5 żółtek temp pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Podajemy do masy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Dodajemy również ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem i na koniec mleko. Wlewamy do blaszki (32x40 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i na razie odstawiamy na bok.

Beza:

  • 5 białek
  • 250g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu aż białka będą lśniące. Dodajemy sok z cytryny i mąkę. Masę białkową wykładamy na surowe ciasto w brytfance, górę posypujemy migdałami. Pieczemy w 160 stopniach ok 30 min.. Po upieczeniu studzimy przy otwartym piekarniku.

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Dodatkowo frużelina z borówki ( można dodać też dżem porzeczkowy lub jagodowy)

Budynie i cukier wsypujemy do mleka dobrze mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ( cały czas mieszamy rózgą), gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy kontaktowo folią spożywczą i studzimy.

Gdy masa ostygnie miksujemy ją z masłem i śmietaną.

Blat dzielimy na pół. Pierwszy układamy migdałami do dołu i smarujemy frużeliną, na to cała masa i przykrywamy blatem ( migdałami do góry), schładzamy w lodówce.



25 lipca 2025

Duńskie ciasto z kokosem

 


Proste szybkie i bardzo smaczne

Składniki:

  • 3 jajka L
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • 3/4 szklanki mleka

Blacha kwadratowa 20x20 lub keksówka

Masło z mlekiem rozpuszczamy do wrzenia( ale tak by nie spalić)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia solą i sodą. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Jajka ubite wlewamy do mąki i mieszamy, do masy dolewamy gorące masło z mlekiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Nagrzewamy piec do 180 stopni C i pieczemy ok 23-25 min. Wyciągamy z pieca i wylewamy na wierzch ciepłą posypkę z kokosem i znów do pieca na 200 stopni na ok 10 min.

Posypka:

  • 1 szklanka kokosu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60-70g masła

Masło rozpuszczamy z cukrem, gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, wsypujemy kokos i tak powstałą posypkę wykładamy na gorące ciasto.


15 lipca 2025

Fluffy jogurtowe ciasto

 

Fluffy jogurtowe ciasto


Składniki:

  • jogurt grecki 250 ml
  • 4 jajka M
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej ( z pszennej też wyjdzie, ale nie będzie takie puszyste)
  • pół łyżeczki pasty waniliowej lub esencji

Jajka i jogurt muszą mieć temperaturę pokojową!

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wrzucamy jogurt i esencje waniliową dobrze mieszamy oraz przesiewamy mąkę kukurydzianą. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy, tak długo by powstała lśniąca puszysta masa. Do żółtek dodajemy 2 łyżki białek, mieszamy i całe żółtka wlewamy do białek. Tortownice 18 cm wykładamy papierem do pieczenia ( dół i podnosimy boki), wylewamy masę i wkładamy do blaszki, nalewamy do niej gorącą wodę i wkładamy do nagrzanego pieca ( na niższe szczeble) do 160 stopni na 1h. Po upieczeniu tortownice wyciągamy z wody i studzimy, dopiero po ostudzeniu ściągamy papier do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

14 lipca 2025

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę do słoików.


Składniki:

1,5 kg fasolki szparagowej

60 dag pieczarek

2 duże cebule

2 duże passaty w szkle

2 duże czerwone papryki

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka tymianku

sól i pieprz do smaku



Fasolkę obieramy z krypci i kroimy na kawałki 3 cm. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oleju jak puszcza wodę dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwona. Smażymy do zmiękczenia. Na osobnej cebuli przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy do miękczenia. Dolewamy do tego passatę pomidorową, dokładamy pieczarki z papryką oraz fasolkę i dolewamy olej, przyprawiamy. Dusimy do zabulgotania. Wkładamy do słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki peklujemy ok 20 min w dużym garze z wodą. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dniem i studzimy.


Drożdżówki z malinami, malinianki

 Składniki:

  • ok 500 g mąki typ 550
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 9g drożdży suchych piekarskich lub 30g świeżych
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli

Z ciepłego mleka ( ok 37 stopni), cukru i 2-3 łyżek mąki przyrządzamy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dolewamy rozpuszczone chłodne masło, sól, resztę mąki, esencje waniliowa i dorzucamy 3 żółtka. Ugniatamy ok 5 min, miskę smarujemy oliwą i układamy w niej ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 1,5 h. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy i zostawiamy pod ścierką na pół godziny.

Nadzienie:

  • 60-70 dag malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g masła zimnego

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę.

Maliny myjemy i dokładnie osuszamy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Bierzemy miseczkę jak na zupę, oprószamy mąką i wkładamy pojedynczo krążek ciasta, wypełniamy 2 łyżkami jagód i zawijamy brzegi do środka i na koniec dzióbek skręcamy- to spowoduje, że farsz nie wycieknie i wejdzie go dużo. Kładziemy łączeniem do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo malinianki podwajają wielkość ( ja piekę na dwa razy po 4).Wierzch bułek smarujemy białkiem i wysypujemy kruszonką.

Pieczemy góra-dół w temp 190 stopni c ok 17 min.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

20 czerwca 2025

Ciasto z truskawkami sypane

 

Ciasto z truskawkami sypane

Blaszka 24x24


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny
  • 200g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kilo truskawek
  • pól łyżeczki sody


Suche produkty dokładnie mieszamy w misce ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczeniem. Połowę wysypujemy na blaszkę, rozkładamy ciasno plastry truskawek, a owoce kładziemy plasterki masła ( połowę masła) zasypujemy resztą suchych składników, na to ponownie plasterki truskawek i płatki masła. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół, ok 50 min.



10 czerwca 2025

Biskwity z bitą śmietaną

 Składniki:

  • 3 jajka temp pokojowa
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczana
  • szczypt soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyp[tą soli na sztywno. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy mąki i proszek i dorzucamy do masy jajeczne. Ponownie mieszamy szpatułką. Piec nagrzewamy do 175 stopni C. Na blachę od pieca wyłożoną papierem, wylewamy cztery 10cm krążki ( ja używam ring cukierniczy o średnicy 10cm - dzięki temu biszkopciki wyjdą równe i nie takie cienkie na brzegach). Wkładamy do pieca na ok 5min, pilnujemy by nie spalić brzegów. Papier wyciągamy z pieca, odrywamy nożem ciasto i składamy na pół jeszcze jak jest ciepłe by zrobić łódeczki. Ja używam stojaka do tacosów. Ponawiamy czynność na nowym papierze do pieczenia, z tej ilości wychodzi ok 10 biszkopcików.

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany 36% mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

Zimną wodą zalewamy żelatynę, czekamy aż napuchnie, po czym wkładamy na kilka sekund do mikrofali by się rozpuściła i stała wodnista. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, jak żelatyna wystygnie dodajemy d niej łyżkę śmietany by zahartować płyn i wlewamy już do całej ubitej śmietany. Każdy biskwit napełniamy przy użyciu tylek, śmietaną i ozdabiamy owocami.

Scones z mango i kokosem

 

Scones z mango i kokosem czyli kruche angielskie ciastka o niesamowitym maślanym smaku.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli-zostawiamy3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1 1/2 łyżeczki cukru do posypania
  • kilka truskawek liofilizowanych do ozdoby

Piec nagrzewamy do 200stopni C.

W misce mieszamy mąkę ze solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. |zimne masło kroimy drobno i mieszamy z mąką, ma powstać kruszonka. Mleko łączymy widelcem z jajkiem i wlewamy do mąki, dodajemy wiórki i mango. Gęste i lepiące cisto wykładamy na papier do pieczenia, tworzymy okrąg i dzielimy go na 8 części ( jak pizze), delikatnie odsuwamy części od siebie, a wierzch posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na środku pieca góra dół ok 18 min do zarumienienia. Po wystudzeniu można udekorować rozgniecionymi truskawkami liofilizowanymi.