Ciasto Malaga
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej 450 lub 500
- 2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka ciepłej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do piany
partiami cukier i ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie
wyczuwalny, a piana będzie śnieżnobiała i lśniąca.
Dokładamy żółtka i delikatnie
łączymy z białkami. Przesiewamy do masy mąki i kakao, na koniec
dodajemy wodę. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy(
tylko dół). Może być to zarówno tortownica 24cm, jak i duża
blacha prostokątna. Zrzucamy blach z masa z 30 cm by wypuścić
powietrze . Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca do 170 stopni C i
pieczemy ok 30-35 min do suchego patyka. Po upieczeniu wyciągamy
biszkopt, ponownie zrzucamy z 30 cm i zostawiamy do przestudzenia.
Później kroimy biszkopt na 2 równe części.
Masa malaga:
- 2 budynie śmietankowe lub puddingi
- opakowanie rodzynek dużych
- kieliszek rumu białego lub wódki
- 1 miękkie masło
- 2-3 łyżki cukru pudru
Budynie gotujemy w niepełnym litrze
mleka do postaci gęstego budyniu. Folia zagrywamy wierzch budyniu
kontaktowo i studzimy. Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości wody z
rumem, najlepiej 3-4 h. Zimny budyń łączymy z miękkim masłem.
Odcedzamy rodzynki i wrzucamy do masy. Wodą z alkoholem nasączamy
biszkopty. Pierwszy blat smarujemy 3/4 ilością masy na to układamy
następny blat i resztkę kremu. Wierzch oprószamy gorzkim kakao.