24 marca 2025

Pasta marokańska

 

Pasta marokańska


 

Składniki:

  • 2 papryki
  • 3 łyżki pomidorów w proszku ( lub 2 łyżki koncentratu)
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu 
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz do smaku

Paprykę pieczemy w piecu do miękkości ( nad gazem ,też można skórkę opalić). Wrzucamy do woreczka foliowego i zamykamy na 5 min, obieramy warzywo ze skóry. Paprykę następnie miksujemy na gładką papkę, dorzucamy czosnek i oliwki- w tym wypadku miksujemy tak by były one wyczuwalne. Pastę doprawiamy. Jest to doskonały dodatek do przypieczonego pieczywa lub naleśników wytrawnych.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz