Składniki:
Brownie:
- 250 g czekolady gorzkiej 75%
 - 200g masła temp pokojowa
 - 3/4 cukru białego lub brązowego
 - 3 duże jajka ( lub 4 mniejsze) temp pokojowa
 - 120g mąki pszennej
 - łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - szczypta soli
 - łyżeczka sody oczyszczonej
 
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (niskie brownie forma30x23, trochę wyższe 24x24)
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, gdy się całość rozpuści dorzucamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie mieć temperaturę pokojowa dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy tez sól, esencje waniliową, sodę i na koniec mąkę. Ciasto powinno mieć trochę lżejszą konsystencje niż śmietana 18%. Wylewamy do formy i pieczemy ok 35 min na środkowej pozycji w piecu bez termoobiegu. Na wierzchu powinna pojawić się skorupka, a środek powinien być wilgotny, ale dopieczony. Po upieczeniu wyciągamy od razu z formy i studzimy na kratce.
Masa z daktyli:
- 200g daktyli bez pestek
 - 1 łyżka kakao
 - 1 łyżeczka cukru pudru
 - 2 łyżki śmietany 30 %
 - 2 łyżki mleka
 
Daktyle suszone można wcześniej w mleku namoczyć, nie jest to jednak konieczne. Daktyle z mlekiem i śmietaną blendujemy na gładko, dodajemy cukru pudru ( można pominąć) i śmietanę. Masę wykładamy na brownie i gotowe do kosztowania. Najlepiej jednak smakuje na 2 dzień.
\\