Babka pistacjowa
Pyszna babka, która długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 4 jajka M (temp pokojowa)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki 550 lub 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczeni
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki pasty pistacjowej
- 2 garści pistacji
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (temp pokojowa)
- szczypta soli
Jajka ubijamy z cukrem na puszystszą lśniącą masę. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Do masy jajecznej dodajemy kolejno: olej ( wlewamy go powoli i mieszamy), pastę pistacjową, jogurt, szczyptę soli, dokładnie włączymy ze sobą. Na koniec wsypujemy suche produkty i wrzucamy rozdrobnioną garść pistacji. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki na babki. Pieczemy na środku, góra dół w temp 170 stopni ok 35-40 min ( sprawdzamy patyczkiem). Wyciągamy z pieca, zostawiamy na kratce ok 15 min. Przewracamy do góry nogami. Można babkę ozdobić lukrem i posypać pistacjami lub oprószyć cukrem pudrem.
Edit: By babka nie była zakalcem, jajka i jogurt muszą mieć temp. pokojową, soda i proszek muszą być świeże- nie należy przekraczać ilości. Jeśli pasta pistacjowa, którą używacie ma w sobie dużo struktury olejowej, należy zmniejszyć ilość oleju rzepakowego.