11 kwietnia 2025

Babka pistacjowa

 


Babka pistacjowa


Pyszna babka, która długo utrzymuje świeżość.

Składniki:

  • 4 jajka M (temp pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki 550 lub 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki pasty pistacjowej
  • 2 garści pistacji
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (temp pokojowa)
  • szczypta soli


Jajka ubijamy z cukrem na puszystszą lśniącą masę. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Do masy jajecznej dodajemy kolejno: olej ( wlewamy go powoli i mieszamy), pastę pistacjową, jogurt, szczyptę soli, dokładnie włączymy ze sobą. Na koniec wsypujemy suche produkty i wrzucamy rozdrobnioną garść pistacji. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki na babki. Pieczemy na środku, góra dół w temp 170 stopni ok 35-40 min ( sprawdzamy patyczkiem). Wyciągamy z pieca, zostawiamy na kratce ok 15 min. Przewracamy do góry nogami. Można babkę ozdobić lukrem i posypać pistacjami lub oprószyć cukrem pudrem.


Edit: By babka nie była zakalcem, jajka i jogurt muszą mieć temp. pokojową, soda i proszek muszą być świeże- nie należy przekraczać ilości. Jeśli pasta pistacjowa, którą używacie ma w sobie dużo struktury olejowej, należy zmniejszyć ilość oleju rzepakowego.


9 kwietnia 2025

Colesław z KFC


Colesław z KFC


Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 450-500g kapusty białej poszatkowanej z marchewką

Wszystko razem mieszamy i gotowe!


 

Pulpety z pieczarek w zalewie octowej

 

Pulpety z pieczarek w zalewie octowej

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 2 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko duże
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka do obtaczania

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 średnia cebula

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki lub mielimy na sitku z dużymi oczkami. W międzyczasie kroimy drobno cebulę z czosnkiem i podsmażamy na złoto. Grzyby solimy i odstawiamy na ok 15 min by puściły wodę. Wbijamy do odsączonych pieczarek jako, wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i kaszy manny, dodajemy również ostudzoną cebulkę. Dodajmy przyprawy i wyrabiamy. Masa jest dość mokra, dlatego wystarczy kuleczki obtoczyć tylko w bułce i podsmażamy na brązowo z każdej strony- studzimy.

Wlewamy wodę i ocet do garnka dodajemy przyprawy i zagotowujemy do bulgotania. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Zalewamy kulki pieczarkowe gorącą zalewą, mocno zakręcamy i ustawiamy na zakrętce „do góry nogami”, by słoik się zawekował. Jeśli robimy to tylko w ten sposób słoik trzymamy w lodówce, jeśli chcemy na dłużej to musimy zagotować słoik 3 razy ( w 3 dni). Wychodzi z tego przepisu albo słoik 1l albo 2 mniejsze słoiki.


8 kwietnia 2025

Sałatka tort kanapkowy

 

Sałatka tort kanapkowy

Składniki:
 

  • 1 cały chleb tostowy
  • 1 pierś wędzona duża
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały brokuł
  • 50g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g pieczarek
  • 1 wiązka szczypiorku
  • 5-6 jajek na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta chili

1.W każdej kanapce chleba odcinamy twardsze brzegi. Układamy 2 rzędy po 4 kanapki na foli spożywczej. Pierwsze piętro sałatki smarujemy masą z fileta, zatykamy każde łączenie.

Masa z wędzonej piersi:

Pierś rozdrabniamy dodajemy majonez i całość miksujemy na gładko. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

2.Kolejne piętro to następne kanapki wyłożone na masę z wędliny. Na nim spocznie masa brokułowa.

Masa brokułowa:

Brokuła tniemy na mniejsze różyczki. Gotujemy do miękkości odsączany z wody i studzimy. Blendujemy warzywo z serem feta i czosnkiem- doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na chleb.

3.Na kolejne piętro robimy masę pieczarkową. 

Pieczarki drobno siekamy i obsmażamy na maśle, tak długo, by woda odparowała ale grzyby się nie przypaliły. Trzy zimne jajka łączymy z ostudzonymi pieczarkami oraz pokrojonym( wystarczy połowa wiązki) szczypiorkiem miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i chili. 

4.Górę dekorujemy według własnego uznania.


 

Eklery z 2 pysznymi masami

 

Eklery z 2 pysznymi masami


 

Składniki na ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 4 jajka M (temp pokojowa)

Przesiewamy mąkę. Wodę z solą oraz masło podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu, wrzucamy płynu mąkę i energicznie mieszamy łopatka do momentu aż ciasto zbije się w kulkę i będzie odchudzić od garnka. Wyłączamy gaz i studzimy ok 10 min masę. Jajka rozbełtujemy i wlewamy po trochu do masy, za każdym wlaniem miksujemy ciasto na gładko. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką do eklerów i wyciskamy na matę z dziurkami lub papier do pieczenia, proste eklery o długości 12 cm. Pieczemy ok17 min w temp 200 stopniach C, następnie obniżamy do 180 stopni i pieczemy ok 10 min. Z tej porcjo powinno wyjść 10-12 eklerów. Przepis jest też idealny do ptysi.

Masa z mascarpone i liofilizowanymi malinami

  • 250 ml mascarpone zimne
  • paczka malin liofilizowanych ( można kupić w lidlu)
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Maliny ścieramy na pył. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy maliny. Studzimy, można przecisnąć przez sito by usunąć nasiona malin, wkładamy do lodówki by było zimne. Wyciągamy i ubijamy z 2 łyżeczkami cukru pudru, dodajemy partiami zimne mascarpone. Ubitą masę wkładamy do rękawa i wypełniamy eklery.

Masa z palonej białej czekolady.

  • 150 ml śmietany 36%
  • 100 g białej czekolady dobrej jakości
  • 250g mascarpone zimne

Czekoladę dzielimy na małe kostki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 stopniach ok 10 min. Sprawdzamy cały czas,by jej nie spalić. Czekolada ma przyjąć kolor karmelowy na brzegach, a środek ma być dalej kolory kości słoniowej. Wyciągamy z pieca i studzimy. Można dodatkowo pognieść widelcem, by rozpadła się na mniejsze kawałki. Śmietanę zagotowujemy ( nie ma być gorąca) i wrzucamy do niej pieczoną białą czekoladę. Mieszamy by się całkowicie rozpuściła, śmietana powinna mieć na tym etapie kolor karmelowy. Masę studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Zarówno masa jak i mascarpone muszą być zimne by masa się nie ścięła, miksujemy je ze sobą na gęsto.

Wierzch eklerów można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.