Brownie z mascarpone mocno czekoladowe
Forma 20x20
Składniki:
- 200g masła (temperatura pokojowa)
 - 85g czekolady posiekanej gorzkiej
 - 1 szklanki cukru
 - 100g mascarpone (temperatura pokojowa)
 - 3 duże jaja
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
 - 1/4 łyżeczki soli
 
Ganache
- 170g czekolady deserowej
 - 6 łyżek śmietany 30%
 - 3 łyżki masła
 
W rondelku podgrzewamy do zabulgotania masło i podlewamy nim połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do masy czekoladowej cukier i kakao. Mascarpone łączymy z rozbełtanymi jajkami i wanilią. Dodajemy do sera mąkę i sól. Łączymy ser z masą czekoladową i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45-0 min w temperaturze 10 stopni C. W czasie gdy ciasto się piecze, robimy ganache. Gotujemy śmietanę z masłem do pierwszego zabulgotania i podlewamy połamaną czekoladę. Ma się cała rozpuścić. Mieszamy i ciepły wylewamy na ciasto. Ganach ma stwardnieć, w ciepłe dni ciasto powinno być w lodówce.
Ważne: W tym cieście nie można podmieniać masła na margarynę, ponieważ tłuszcz i woda z margaryny zrobi nam zakalec.