Metrowiec to hit lat 90, mam same dobre wspomnienia z tamtego czasu ,dlatego chętnie wracam do tego smaku, ciasto proste, szybkie i bardzo smaczne. 
Ciasto ciemne: blaszka keksowa półokrągła
Składniki:
- 
                        
                                                                4 jajka 
 
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej                                                  
  
                    
 
- 
                        
                                                                1 
szklanka cukru                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                8 łyżek wody                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 
łyżeczki proszku do pieczenia                                           
         
                    
 
- 
                        
                                                                2 łyżki 
kakao                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                8 łyżek 
oleju
 
- 1 łyżeczka octu 
                    
 
 
                        2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem , dodać olej, proszek do pieczenia, kakao i mąkę przesiać i dołożyć. Z 2 białek i szczypty soli ubić pianę. Do masy jajecznej domieszać pianę i pomieszać, na koniec dolać łyżeczkę octu. Piec ok 40 min w temp 170 stopni C.
 Ciasto białe: blaszka keksowa półokrągła
Składniki:
- 
                        
                                                                4 jajka 
 
- 1,5 szklanki mąki pszennej                                                  
  
                    
 
- 
                        
                                                                1 
szklanka cukru                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                8 łyżek wody                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 
łyżeczki proszku do pieczenia                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                8 łyżek 
oleju
 
- 1 łyżeczka octu 
                    
 
 
                        2 jajka i 2 żółtka 
ubić z cukrem , dodać olej, proszek do pieczenia i mąkę przesiać i
 dołożyć. Z 2 białek i szczypty soli ubić pianę. Do masy jajecznej 
domieszać pianę i pomieszać, na koniec dolać łyżeczkę octu. Piec ok 40 
min w temp 170 stopni C.  
Ciasto ciemne i białe pieczemy jednocześnie. 
 Krem: 
Składniki: 
                    
- 
                        1 kostka
 masła  ( temp. pokojowa)
 
-  1,5 
szklanki mleka 
 
-  3/4 
szklanki cukru                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                cukier 
waniliowy                                                    
                    
 
- 
                        
                    
 
- 
                        
                                                                2 łyżki 
mąki pszennej                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 łyżki 
mąki ziemniaczanej                                                    
                    
 
Do garnka wlewamy mleko, dosypujemy cukier, mąki, cukier waniliowy, mieszamy rózgą by nie było grudek i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Powstały budyń ma być gęsty i aksamitny. Studzimy go. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Do masy można dodać trochę alkoholu.
 
Polewa 
czekoladowa:czekolada mleczna lub deserowa
Masło rozpuścić z czekoladą.
Ciasto białe i czarne kroimy na plastry i układamy naprzemiennie: ciasto ciemne, masa, ciasto białe, masa, ciasto ciemne, masa itd.
Polewamy wszystko polewą. Kroimy z jak największym skosem zaczynając od jednego rogu ciasta.