14 marca 2025

Ciasto z awokado, podrabiane dubajskie

 


Ciasto z awokado, podrabiane dubajskie


 

Składniki:

  • 2 jajka w temp pok.
  • szklanka mąki migdałowej (250ml)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej
  • 2 małe awokado Hass lub 1 dużo
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada
  • kawałki migdałów lub orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Miąższ awokado łączymy z jajkami, kawą i cukrem,mlekiem, rozdrabniamy na gładko w malakserze. Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek i sodę, Mieszamy dokładnie, ciasto wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu ok 35 min w temp 175 stopni C. Wyciągamy z blaszki, ale papier jeszcze zostawiamy i studzimy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i skarmelizowanymi orzechami.

Edit: Jeśli ciasto nie ma konsystencji biszkoptu, trzeba dodać jeszcze trochę mąki.

 



11 marca 2025

Quiche, zapiekanka z cukinia, komosy ryżowej i ostrego kimchi

 

Quiche, zapiekanka z cukinia, komosy ryżowej i ostrego kimchi

 



Składniki:

  • 3-4 łyżki komosy ryżowej ( mix kolorów)
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżki mąki
  • garść startego sera do zapiekanki i garść na wierzch
  • 1 marchewka
  • 2 cukinie mniejsze
  • 20 dag dobrego mięsa mielonego, może być wieprzowe ( mięso można pominąć)
  • pół czerwonej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • sól pieprz
  • 1 łyżka poszatkowanego ostrego kimchi ( można zmienić na 1 łyżkę octu ryżowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Cukinie i marchew ścieramy na grubych oczkach. Wbijamy do warzyw całe jajka, wsypujemy mąkę, dokładamy mięso mielone, suchą komosę ryżową, garść startego sera, paprykę pokrojoną w kostkę, kimchi, doprawiamy i łączymy wszystko. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni C i pieczemy 30 min. W połowie pieczenia wierzch zapiekanki pokrywamy startym serem.

Edit: Cukinie nie trzeba odsączać, ponieważ komosa przyjmie całą wilgoć.


 

Szybka sałatka z sosem musztardowym

 

Szybka sałatka z sosem musztardowym


Składniki:

  • mieszanka sałat
  • garść pestek dyni
  • parmezan w płatkach świeżo ścięty (1/3 szklanki)


sos:

  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz do smaku

Mix sałat mieszamy z pestkami i parmezanem, składniki sosu łączymy i wylewamy na sałatę. Najlepiej zjeść po wymieszaniu na świeżo.

Edit. Można również dodać grzanki.


Makaron penne z chorizo i szparagami

 

Makaron penne z chorizo i szparagami


 

Składniki:

  • 1 kiełbaska chorizo
  • 2 średnie cebule
  • szklanka( 250ml) suchego makaronu penne
  • ok 10 szt zielonych szparagów
  • 1 mała papryka czerwona
  • 50 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • sól i pieprz


Kiełbasę obieramy z foli i kroimy na półksiężyce. Cebulę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na oleju, dodajemy do niej chorizo, następnie pokrojoną w cieniutkie piórka paprykę i na koniec szparagi w plasterki. Dusimy ok 10 min i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy śmietankę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, ja dodałam penne pełnoziarniste. Ugotowany makaron al dente wrzucamy do warzyw i chorizo. Mieszamy i jemy od razu.