Ciasto z awokado, podrabiane dubajskie
Składniki:
- 2 jajka w temp pok.
 - szklanka mąki migdałowej (250ml)
 - 1/2 szklanki brązowego cukru
 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia
 - pół łyżeczki sody
 - łyżeczka kawy rozpuszczalnej sypkiej
 - 2 małe awokado Hass lub 1 dużo
 - 2 łyżki mleka
 
Dodatkowo:
- gorzka czekolada
 - kawałki migdałów lub orzechów
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka cukru
 
Miąższ awokado łączymy z jajkami, kawą i cukrem,mlekiem, rozdrabniamy na gładko w malakserze. Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek i sodę, Mieszamy dokładnie, ciasto wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piecu ok 35 min w temp 175 stopni C. Wyciągamy z blaszki, ale papier jeszcze zostawiamy i studzimy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i skarmelizowanymi orzechami.
Edit: Jeśli ciasto nie ma konsystencji biszkoptu, trzeba dodać jeszcze trochę mąki.