Ale wracając do przepisu, same dodatki nie wystarczą ważny też jest spód. Przepisów na idealny spód na ciasto jest na pewno mnóstwo ja mam swój już wypróbowany i mi osobiście takie wydanie najlepiej smakuje.Przepis jest raczej na oko,ale i tak powinno się udać.
Najważniejsze to drożdże-ale tylko instant( wtedy ciasto nie ma takiego drożdżowego posmaku i nie wyrasta tak bardzo( jest raczej kruche, nie lubię grubych spodów). Jeśli chcecie bardziej wyrośnięty spód drożdże muszą być w tedy świeże , wystarczy 5 dag.
składniki:
1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli szczypta cukru
szklanka podgrzanego mleka
3 łyżki oliwy
ok pół kilo mąki
Do miski wsypujemy drożdże podlewamy ciepłym mlekiem dodajemy cukier sól i tyle by mąki by powstała kleista papka.Odstawiamy w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu dodajemy kolejna porcje mąki oraz olej i wyrabiamy do momentu ,aż ciasto będzie odchodzić nam od ręki.Rozwałkujemy i kładziemy na blachę posmarowaną delikatnie olejem- ja używam tej kwadratowej blachy z pieca-i robimy dziurki widelcem.
Pieczemy ok 20-25 min w temp 180 ( przynajmniej ja tyle piekę w starej kuchence Ewa i nie wiem dokładnie jak to będzie z termoobiegiem)
Uwieńczenie pizzy

sos pomidorowy ( równie dobrze sprawdza się koncentrat pół na pół z ketchupem pikantnym, rozmieszany z olejem i oregano ) lub ketchup na spód
na to wędlina : szynka biała lub szynka prasowana
papryczki pepperoni
czarne oliwki
zielony pieprz w zalewie( oczywiście zalewy nie dajemy)
ser mozzarella do pizzy
Ta pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym:)