Składniki na małą blachę, na dużą podwajamy składniki.
Biszkopt:
- 13 g margaryny
 - 5 łyżek cukru
 - 2 czubate łyżki kakao
 - 2 jaja
 - 1 1/4 szklanki mąki
 - 1/2 szklaki mleka
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 
- 1 kostka masła/margaryny 25 dag
 - 1 szklanka śmietany 18%
 - 1 szklanka cukru pudru
 
- 5dag margaryny
 - 2 łyżki mleka,
 - 1/2 szklanki cukru pudru,
 - 2 łyżki kakao
 
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę( ja piekę na papierze do pieczenia) i pieczemy ok 35 min w temp 170 stopni C, do suchego patyka.
Masło ucieramy na gładką masę dodajemy cukier puder i ucieramy na gładko. Stopniowo do masy maślanej dolewamy śmietanę- naprawdę małymi porcjami ,bo się lubi zwarzyć.
Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku, mieszamy i studzimy. Ciasto kroimy na 2 części , na dolną kładziemy cieniutka warstwę powideł lub dżemu pigwowego, na to masa i druga część ciasta. Trochę kremu zostawiamy by zrobić charakterystyczne kleksy na górze. Jeśli blaty są zbyt suche można nasączyć je słodzoną herbatą.






