Próbowałam wiele przepisów na taki mazurek- ten poniżej jest tym idealnym
Składniki na ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczki sody
 - 2 łyżki miodu
 - 200 g masła
 - 2 jaja
 
Masa z kaszy manny:
- 1l mleka
 - 9 łyżek kaszy manny ( grysiku)
 - 200 g masła
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżka soku z cytryny( może być, ale ja nie daje)
 - cukier waniliowy
 
dodatkowo:
polewa czekoladowa ( można rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną margaryny, mleka i cukru, lub kupić gotową)
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawimy z palnika, wsypujemy kaszę manną i dokładnie łączymy. Podgrzewamy całość na małym ogniu , cały czas mieszając do zgęstnienia. Bardzo ciepłą masę dzielimy na pół i wylewamy na gotowe blaty. Na wierzch wędruje polewa i wiórki kokosowe. Ciasto długo wytrzymuje w lodówce, smakuje najlepiej nawet ma 3 dzień, można mrozić!
Kolejność przekładania od dołu:
placek--krem-placek-krem-placek-polewa