Są takie sałatki, które zostają z nami na długo-ta właśnie taka jest.  Mała ilość majonezu w jej składzie, plasuje ją u mnie na wysokim sałatkowym miejscu.
Składniki:
- 2 piękne zielone duże brokuły
 - duży jogurt naturalny
 - ok 4-5 ząbków czosnku
 - 1 podwójna pierś z kurczaka
 - zioła prowansalskie
 - majonez ok 1 łyżki
 - sól, pieprz
 
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, później trzemy różyczki (ja nogę też gotuje i wykorzystuje) na tarle o grubych oczkach, piersi smażymy na łyżce masła/lub na oliwie do przyrumienienia. Jak wszystko ostygnie mieszamy brokuły z kurczakiem całym jogurtem, czosnkiem szczyptą ziół prowansalskich, łyżką majonezu, solą i pieprzem. Sałatka pożywna, ale nie ciężka
