Składniki:
- 160g mąki pszennej
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 200g cukru brązowego
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 130 g startej marchwi
 - 200g oleju
 - 2 białka jaj
 - szczypta soli
 - starta skórka z połówki pomarańczy.
 
Jajko z żółtkiem ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż jajka będą puszyste i bez  wyczuwalnego cukru. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie masę jajeczną. Mąkę przesiewamy, dorzucamy przyprawy oraz proszek do pieczenia i sodę. Marchew trzemy na drobnych oczkach i dokładamy do masy jajecznej. Do tego mąkę z dodatkami. Na koniec ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, białka. Delikatnie łączymy białka z resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy przed włożeniem do 170stopni C góra-dół. Małą tortownicę, lub keksówkę wykładamy papierem do pieczenia- tylko spód, resztę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy ok 25- 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. 
Masa:
- 400 g twarogu do serników
 - 80 g cukru pudru
 - 4 łyżki śmietany kremówki
 - pół puszki karmelu
 
Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, dolewamy śmietany kremówki i miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół-jedna zostaje biała do drugiej dokładamy kajmak. Ciasto dzielimy na pól i blaty przekładamy masą kajmakowo - serową, a na górę idzie serowa.