Pasztet z pieczarek
Ciekawa alternatywa dla pasztetów mięsnych, doskonały na ciepło, ale również do kanapek na zimno.
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 200g sera żółtego
- 5 jajek na twardo
- 2 jajka
- pietruszka nać 1 łyżka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 papryki słodkiej
- olej do smażenia
Pieczarki myjemy, suszymy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na nie dużej ilości oleju przesmażamy pieczarki by puściły wodę, ale nie przypaliły się, masę doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sicie nadmiar soku z pieczarek i studzimy je.
Jajka na twardo obieramy i również ścieramy na grubych oczkach, tak samo jak żółty ser. Łączymy w misce składniki, wbijamy 2 jajka, dodajemy bułkę tartą, pietruszkę drobno poszatkowaną i doprawiamy. Wkładamy masę do foremki keksowej i pieczemy w temp 180 stopni C ok 45-50 min.