29 stycznia 2025

Pasztet z pieczarek

 




Pasztet z pieczarek

Ciekawa alternatywa dla pasztetów mięsnych, doskonały na ciepło, ale również do kanapek na zimno.

  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200g sera żółtego
  • 5 jajek na twardo
  • 2 jajka
  • pietruszka nać 1 łyżka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 papryki słodkiej
  • olej do smażenia


Pieczarki myjemy, suszymy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na nie dużej ilości oleju przesmażamy pieczarki by puściły wodę, ale nie przypaliły się, masę doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sicie nadmiar soku z pieczarek i studzimy je.

Jajka na twardo obieramy i również ścieramy na grubych oczkach, tak samo jak żółty ser. Łączymy w misce składniki, wbijamy 2 jajka, dodajemy bułkę tartą, pietruszkę drobno poszatkowaną i doprawiamy. Wkładamy masę do foremki keksowej i pieczemy w temp 180 stopni C ok 45-50 min.

 




 

28 stycznia 2025

Bułki orkiszowe z płatkami owsianymi

 



Bułki orkiszowe z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 7g drożdży piekarskich sypkich
  • 1 szklanka 250ml ciepłej wody
  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka cukru
  • pól łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok 500g mąki orkiszowej


Płatki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 5 min. dodajemy do nich drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Zostawiamy na 15 min.

Do rozczynu dolewamy oleju i partiami dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ok 10 min. Dzielimy ciasto na 8 bułek mniejszych lub 6 większych. Bułki wykładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h. Trzeba zrobić duże odstępy, bo bułki mocno wyrastają. Ja używam formy silikonowej do bułek. Po wyrośnięciu bułki z wierzchu smarujemy zwykłą wodą i  wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 min.

 


 


Biszkopt orkiszowy z karmelem z daktyli i masą z kaszy jaglanej

 


Biszkopt orkiszowy

  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już masa gęsta dodajemy partiami cukier mi ubijamy do momentu aż białka będą lśniące. Dokładamy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę biszkoptową wylewamy do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 ok 20 min.

Masa:

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 3-4 słodzidła ( może być syrop z agawy lub syrop klonowy)
  • 1 łyżkę żelatyny lub 2 łyżki agaru
  • 3 łyżki zimnej wody

Ugotowaną kasze blendujemy na gładko z mlekiem kokosowym, dosładzamy według uznania. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i czekamy aż napęcznieje, podgrzewamy ok 30s w mikrofali. Studzimy. Dokładamy do żelatyny łyżkę kaszy i hartujemy, na koniec dosypujemy wiórki kokosowe. Miksturę wlewamy do masy i wkładamy do lodówki.

Karmel z daktyli

  • 250g daktyli bez pestek
  • 3-4 łyżki syropu klonowego

Daktyle zalewamy na 15 min gorącą wodą. Po tym czasie odcedzamy wodę, dolewamy syrop i blendujemy. Powinna wyjść gęsta masa.

Na upieczony biszkopt wylewamy karmel z daktyli i przykrywamy masą z kokosem. Na wierzchu można ozdobi ciasto maziajkami z czekolady gorzkiej.