Kiełbasa niedźwiedzia
Składniki:
- mięso z karkówki
 - 2 g pieprzu czarnego młotkowanego na 1kg mięsa
 - 2 g gorczycy mielonej na 1kg mięsa
 - 40 g czosnku niedźwiedziego na 1kg mięsa
 - ok 4 ząbki czosnku na 1kg mięsa
 - 1g czosnku granulowanego na 1kg mięsa
 - 18g peklosoli na 1kg mięsa
 - pół szklanki zimnej wody v
 
Karkówkę kroimy w kostkę 3x3 i zasypujemy dobrze odważoną solą peklującą, trzymając się zasady 18g peklosoli na 1kg mięsa. Po odstaniu mięsa w lodówce ok 24h godzin, mielimy je na sitku 8mm. Dosypujemy przyprawy, natomiast czosnek świeży blendujemy z wodą i taką miksturę wlewamy do mięsa. Długo wyrabiamy, mięso ma być mocno kleiste.  Pakujemy masę do jelit, osadzamy kiełbasę ok 2h na kiju. Wędzimy w temp 55 stopni C na dowolnym drewnie 
(buk, olcha)  do ładnego koloru. Następnie parzymy kiełbasę 68-70 środek, woda 80 stopni C. Po parzeniu zanurzamy kiełbasy na chwilę w zimnej wodzie, zostawiamy do ostudzenia i odcieknięcia - wkładamy do lodówki. Najlepiej próbować na drugi dzień, ale zawsze i tak jest wcześniej próbowana.