Tortownica 21cm lub mała blaszka.
Składniki:
- kilka herbatników maślanych na spód
 - 400 ml śmietany 36%
 - puszka mleka skondensowanego
 - 2 łyżki kremu pistacjowego
 - 2-3 łyżki żelatyny
 - 1/4 szklanki wody
 
Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wolno mleko skondensowane i dalej ubijamy. Można zostawić taki smak śmietankowy ptasiego mleczka, ja dodaje krem z pistacji. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie do napuchnięcia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali do rozwodnienia. Do żelatyny dokładamy z 2 łyżki masy by zahartować żelatynę i powstałą mieszaninę dolewamy do masy.
Masę pistacjową wylewamy na herbatniki ułożone na dnie formy( warto wcześniej formę wyłożyć folia spożywczą).Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Polewa:
- pół gorzkiej czekolady
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 50g masła
 - 2 łyżki kakao gorzkiego
 
Podgrzewamy w rondelki całość do rozpuszczenia. Masę wylewamy na piankę pistacjową. Ponownie schładzamy.