Ciasto jogurtowe z jeżynami
Składniki:
- 2 szklanki z górką mąki pszennej
 - 3 jajka L
 - 3/4 szklanki cukru
 - 90 ml oleju
 - 1 duży jogurt grecki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej
 - ok 400g jeżyn
 
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
 - 100g cukru
 - 100g masła twardego
 
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kulkę ciasta i wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.
UWAGA. Jaja i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej będzie zakalec.
Kruszonkę lepiej przygotować jako pierwszą.
Białka jaj ubijamy z szczyptą soli, gdy zgęstnieją dodajemy partiami cukier. Na koniec żółtka i mieszamy szpatułką. Teraz kolejno olej, jogurt i przesiana mąka z proszkiem i sodą.. Masa jest dość gęsta, wylewamy ja na blaszkę 24x 24 wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżyny myjemy, suszymy i obtaczamy w mące, układamy na ciasto. Na wierzch ścieramy równomiernie kruszonkę. Wkładamy ciasto na 45min w temp 175 stopni, góra-dół. Ciasto jest gotowe, gdy wierzch się przyrumieni.