Składniki:
- kilka kawałków schabu lub mięsa wołowego
 - kawałek podgardla lub boczku
 - 2 ogórki kiszone
 - 1 cebula
 - sól
 - pieprz
 - 2-3 ziela angielskie
 - liść laurowy
 - musztarda sarepska
 

Mięso przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem i smarujemy warstwą musztardy i oprószamy pieprzem.Cebulę kroimy wzdłuż na paski, podgardle lub boczek kroimy w podłużne słupki, z ogórkiem kiszonym postępujemy podobnie. Cebulę, boczek i ogórka układamy prostopadle do mięsa i zawijamy jak krokieta, ważne by boki były dobrze rozbite, rolada nie będzie sie rozpadać. W rondu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rolady wcześniej obtoczone w mące, obsmażamy. Zalewamy wodą , dodajemy ziele, liść laurowy i solimy. Dusimy ok 20 min.



