7 lutego 2025

Churros

 


Churros

Jest to przepis na churrosy hiszpańskie, czyli bardzo proste składające się z paru składników i co najważniejsze nie ma tu masła.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Do posypania

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wodę, cukier, olej i sól wrzucamy do rondelka i zagotowujemy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu, aż utworzy się zwarta masa. Ciepłe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką. Wyciskamy paski churros na wycięte paski 10cm papieru do pieczenia. Można bezpośrednio nad olejem odcinać 10 cm paski ciasta- jest to jednak niewygodne i można się oparzyć. Olej podgrzewamy do 190 stopni i wrzucamy z papierka do pieczenia. Pieczemy 2 lub 3 churrosy naraz, do koloru złotobrązowego. Cukier mieszamy z cynamonem i każdy usmażony churros obtaczamy w mieszaninie.


 

Roladki z tortelini z szynką parmeńską, rukolą i awokado

 





5 lutego 2025

Zupa gołąbkowa

 


Zupa gołąbkowa

Składniki:

  • 2 szklanki poszatkowanej białe3k kapusty
  • 200g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół szklanki suchego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 l bulionu
  • 2 średnie cebule
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki koncentratu lub proszku pomidorowego
  • opcjonalnie płatki chili

Mięso mielone przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką, na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Obsmażamy, na koniec wrzucamy kapustę. Wszystko dusimy do miękkości. W bulionie gotujemy ryż w połowie dokładamy przesmażone warzywa. Jeśli trzeba dolewamy wody. Gotujemy ok 30 min. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy i jeszcze chwile gotujemy. Zupa jest bardzo sycąca, można dodać kilka kilka płatków chilli zupa będzie dodatkowo rozgrzewać.


4 lutego 2025

Bombolonii z kremem budyniowym

 


Bombolonii z kremem budyniowym.

Oryginalnie pączki są z kremem patisier, ja zrobiłam z kremem budyniowym, który jest szybszy, a smakuje podobnie. Z tego przepisu powinno wyjść ok 12-13 pączków włoskich. Smakują inaczej niż nasze, nie są takie mięsiste i ciężkie, ale pomimo to są bardzo mięciutkie i smakują wybornie.

Składniki:

  • 500g mąki 0 oraz 50g do podsypywania( można zamiennie użyć naszej 450)
  • 7g drożdży sypkich piekarskich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru + 3 łyżki do płynnych
  • 200ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • skórka z jednej pomarańczy
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka

Mąkę łączymy z cukrem i drożdżami, dobrze sypkie produkty łączymy ze sobą. Do ciepłego mleka wlewamy olej, wsypujemy 3 łyżki cukru i wbijamy jajka- dobrze razem bełtamy rózgą. Do płynnych partiami dodajemy sypkie, oraz skórkę z pomarańczy i esencje. Dobrze ze sobą łączymy składniki, masa ma być gładka i elastyczna. Powstałe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą . Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wykrawamy z niego okręgi o średnicy ok 8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru do pieczenia i na każdy taki kawałek kładziemy wycięty okrą. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzewamy olej w głębokim naczyniu do170 stopni c i zaczynamy wrzucać pączki z papierkiem, on po chwili się odlepi i można go wyłowić. Gdy pączek będzie rumiany odwracamy. Po upieczeniu odsączamy delikatnie na ręczniku papierowym i obtaczamy w drobnym cukrze lub cukrze pudrze. Pączki nadziewamy kremem patisier na bogato. Warto zrobić dziurkę z boku pączka słomką i dopiero wypełniać tylką.

Krem budyniowy

  • 2 budynie waniliowe
  • 800ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100g masła temp pokojowa
  • 2 łyżki cukru pudru
Mleko zaczynamy podgrzewać, od razu wsypujemy budynie, wrzucamy żółtka i cukier puder. Od tego momentu cały czas pilnujemy, mieszając nieustannie rózgą. Gdy budyń zgęstnieje, nakrywamy go kontaktowo folią spożywczą, tak by nie tworzył się kożuch. Studzimy budyń. Do zimnego budyniu wrzucamy miękkie masło i miksujemy na gładko. Masę wkładamy do rękawa z małą tylką i wciskamy obficie do pączka.





3 lutego 2025

Pieczeń drobiowa z papryką, pieczarkami i oliwkami



Pieczeń drobiowa z papryką, pieczarkami i oliwkami


  • 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • pół średniej papryki czerwonej
  • 2 garści oliwek zielonych
  • 300g pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki buki tartej
  • 2 średnie cebule
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki oregano

Pieczarki, paprykę, oliwki i cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy na oleju do miękkości. Nadmiar wody wylewamy z patelni. Piersi surową mielimy na oczkach 8-10 (2 razy), dodajemy do mielenia ostygłe pieczarki z dodatkami i ser żółty. Wbijamy 2 jaja, wsypujemy bułki tartej, doprawiamy i dobrze ręcznie wyrabiamy masę. Pieczeń wykładamy do keksówki lub silikonowej formy i pieczemy ok 1h w 175 stopniach C , tak by wierzch był przypieczony. Doskonała domowa wędlinka na kanapki, można też dorobić sosu i podawać jako danie obiadowe.




Ciasto piankowe ze skyrem oraz z musem brzoskwiniowym

 


Ciasto piankowe ze skyrem oraz z musem brzoskwiniowym

blaszka 24x24

Składniki:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml wody
  • 1 duży skyr 500g

Galaretki zalewamy gorącą wodą (500ml), mieszamy dokładnie i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie galaretka chłodna dokładamy po łyżce zimnego skyru i ubijamy mikserem na gładko. Wkładamy do lodówki na 10-15 min. Po tym czasie powinna pianka tężeć. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, układamy biszkopty ( cukrem do góry) i wylewamy na nie piankę z galaretką. Wkładamy do lodówki.

mus brzoskwiniowy:

  • brzoskwinie w puszce
  • 2 łyżka erytrolu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • biszkopty podłużne lady fingers ok 10-12 sztuk
  • 2 garści borówki amerykańskiej


Brzoskwinie odcedzamy z soku. Wkładamy owoce do rondla z grubym dnem, dosypujemy erytrolu i dodajemy łyżkę masła. Przesmażany całość do momentu, aż brzoskwinie zmiękną i będzie można je rozgnieść widelcem. Studzimy i blendujemy na gładko. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i czekamy aż napuchnie. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali ok 30 s. Dodajemy do niej 1 łyżkę musu brzoskwiniowego, później łączymy z całym musem. Ostygły mus wylewamy na piankę z galaretki i wkładamy do do lodówki. Wierzch można ozdobić borówkami.