19 marca 2025

Mazurek białkowy na andrucie z masą czekoladową

 

Mazurek białkowy na andrucie z masą czekoladową

 

Składniki:

  • 6 białek L (zimnych)
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 czekolada gorzka
  • pół czekolady z orzechami arachidowymi
  • 3 małe wafle
  • skórka z pomarańczy
  • szczypta soli

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do czekolady wrzucamy zmielone orzechy i skórkę pomarańczową, łączymy ze sobą. Małymi porcjami dodajemy do masy białka. Delikatnie łączymy. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy andruta i na to wylewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni ok 25-27 min. wierzch ozdabiamy lukrem i orzechami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz