Składniki na 2-3 osoby
- 2 szklanki bulionu
 - 1 pierś pojedyncza z kurczaka
 - 1 brokuł
 - 3 pomidory bez skóry lub pomidory z puszki w całości
 - 1 czerwona papryka
 - pół opakowania makaronu penne, rigatoni lub innego który lubicie
 - pół szklanki startego parmezanu
 - sól, pieprz
 - 2 małe cebule czerwone
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżka masła
 - 1 marchewka
 - 1 mała cukinia
 - 1/3 śmietanki 30% - można też dodać jogurt grecki
 - 1 łyżka sosu sojowego jasnego
 - szczypt czerwonej papryki
 - szczypta oregano
 
Cebule,czosnek i pierś kroimy w kostkę i przesmażamy je na maśle w dużym rondlu lub patelni. Marchewkę tniemy w zapałeczki (julienne), paprykę i cukinię (bez nasion) w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Tak przygotowane warzywa dorzucamy na do cebuli, dusimy przez chwile, dokładamy pomidory bez skóry pokrojone w kostkę ( bez nasion). Podlewamy bulionem doprawiamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy chochelkę wody spod makaronu. Do warzyw wrzucamy makaron, dolewamy wodę makaronowa, jeśli bulion trochę wyparował, dolewamy śmietanki i podsypujemy parmezanem. Powinien stworzyć się fajny sosik.