- 300 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka mielonego imbiru
 - szczypta mielonego kardamonu
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 200g miękkiego masła
 - 3/4 szklanki brązowego cukru
 - 3 jaja
 - 1/3 szklanki mleka
 - 2-3 łyżki kakao
 - cynamon mielony + cukier brązowy
 - ok 14-16 śliwek-zależny od wielkości
 
Jajka, mleko i masło muszą być w temperaturze pokojowej.Tortownica 22 cm lub blaszka 24x24.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, do momentu, aż nie będzie go czuć w masie. Jajka rozbełtujemy w osobnej miseczce i partiami wlewamy do masła, miksujemy na niskich obrotach. Kolejno dajemy naprzemiennie trochę mąki z proszkiem, kakao i mleko. Na koniec przyprawy, wszystko dokładnie łączymy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Śliwki myjemy, tniemy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na 8 części. Każdą cząstkę śliwki zamaczamy w cynamonie z cukrem i ta stroną układamy na formie. Można dowolnie je rozmieścić, ja ułożyłam w 3 rzędy. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 50 min do suchego patyka, góra dół. Po upieczeniu możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.