5 marca 2025

Ciasteczka- batoniki bananowe z płatkami owsianymi i masłem orzechowym

 


Ciasteczka- batoniki bananowe z płatkami owsianymi i masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 1/2 szklanka pulpy z dojrzałych bananów
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki masła orzechowego gładkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 szklanka pastylek czekoladowych gorzkich
  • szczypta soli

Banany rozgniatamy widelcem, by uzyskać 1 1/2 szklanki powinno być ok 4-5 bananów. Do bananów dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane. Dodajemy również słodziło, przyprawy i na koniec czekoladę z pestkami dyni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę na batoniki na prostokąt o grubości 3cm. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 175 stopni C ok 20 min.

Wyciągamy z pieca, zostawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Gdy ciasto jest lekko ciepłe, tniemy je na  prostokątne batoniki. Smakują doskonale i długo utrzymują świeżość.