Ciasteczka- batoniki bananowe z płatkami owsianymi i masłem orzechowym
Składniki:
- 1 1/2 szklanka pulpy z dojrzałych bananów
 - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 - 1/2 szklanki masła orzechowego gładkiego
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 2 łyżki pestek dyni
 - 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
 - 1 szklanka pastylek czekoladowych gorzkich
 - szczypta soli
 
Banany rozgniatamy widelcem, by uzyskać 1 1/2 szklanki powinno być ok 4-5 bananów. Do bananów dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane. Dodajemy również słodziło, przyprawy i na koniec czekoladę z pestkami dyni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę na batoniki na prostokąt o grubości 3cm. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 175 stopni C ok 20 min.
Wyciągamy z pieca, zostawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Gdy ciasto jest lekko ciepłe, tniemy je na prostokątne batoniki. Smakują doskonale i długo utrzymują świeżość.