Ciasteczka- batoniki bananowe z płatkami owsianymi i masłem orzechowym
Składniki:
- 1 1/2 szklanka pulpy z dojrzałych bananów
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki masła orzechowego gładkiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 szklanka pastylek czekoladowych gorzkich
- szczypta soli
Banany rozgniatamy widelcem, by uzyskać 1 1/2 szklanki powinno być ok 4-5 bananów. Do bananów dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane. Dodajemy również słodziło, przyprawy i na koniec czekoladę z pestkami dyni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę na batoniki na prostokąt o grubości 3cm. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 175 stopni C ok 20 min.
Wyciągamy z pieca, zostawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Gdy ciasto jest lekko ciepłe, tniemy je na prostokątne batoniki. Smakują doskonale i długo utrzymują świeżość.