Tortownica 22cm  ciasto jest słodkie, ale 
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
 - 1/2 szklanki cukru
 - ok 3/4 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenie
 - 3 łyżki kakao
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżka wody zimnej
 
Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu, aż cukier zniknie, a masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej i wodę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z masa jajeczną. Powstałą masę biszkoptową, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( tylko spód). Zrzucamy z 40 cm ( bąbelki pouciekają) i dajemy do rozgrzanego pieca w 170 stopniach C na 17-20 min. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ponownie zrzucamy z 40 cm. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Masa:
- 250g mascarpone
 - 100ml kremówki
 - 1 puszka kajmaku
 - 200g słonecznika łuskanego
 - ok 2 łyżki masła
 - 3-4 łyżki żelatyną
 - 1/4 szklanki wody
 - 5 łyżek cukru
 - 3 łyżki mleka
 
W garnuszku rozpuszczamy masło z
mlekiem i cukrem, gdy wszystko się roztopi wrzucamy słonecznik,
mieszamy. Na blachę  z pieca, wyłożoną papierem lub matą do
pieczenia, wylewamy masę słonecznikową. Pieczemy w piekarniku w 180
stopniach ok 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, gdy masa
będzie twarda kruszymy ją całą. 
Mascarpone miksujemy ze 
śmietaną, gdy już ubijemy wrzucamy kajmak i połowę kruszonego słonecznika.
Żelatynęmieszamy z zimną wodą czekamy ,aż napuchnie i podgrzewamy w mikrofali ok 30 s. Dodajemy
do żelatyny łyżkę masy śmietanowej i łączymy, wlewamy do masy zahartowaną żelatynę.
Biszkopt kroimy na 2 części i
przekładamy 3/4 masą, a reszta masy ląduje na górę drugiej połowy
biszkoptu. Na wierzch kruszymy resztkę słonecznika.