11 sierpnia 2025

Tiramisu Brownies

 


Tiramisu Brownies


blaszka 24x24 cm

Składniki:

  • 100g ciemnej czekolady
  • 50g ciemnego kakao
  • 230 g masła
  • 4 jajka w temp pokojowej
  • 150g cukru białego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g mąki
  • ok 12 sztuk biszkoptów lady fingers ( długich włoskich)
  • 1 łyżka rumu białego
  • 150ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kakao na wierzch

Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka rozbełtujemy z cukrami. Masę jajeczną wlewamy do masła i mieszamy energicznie, na koniec przesiewamy mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 30-35 min w rozgrzanym piecu do 160 stopni C. Studzimy. Zaparzamy kawę w 150 ml wody, wlewamy rum. Każdy z biszkoptów zamaczamy dokładnie i układamy je na spodzie brownie.

Masa

  • 250g mascarpone
  • 200g śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalni żelatyna

Ubijamy zimną śmietanę na sztywno z cukrem, dodajemy zimne mascarpone. Można tak zostawić masę lub ją ustabilizować żelatyną. Masę wykładamy na biszkopty i ozdabiamy gorzkim kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz