Składniki
- 300g kapusty kiszonej
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 3/4 szklanki mleka
 - 1 duże jajko
 - szczypta roztartego kminku
 - szczypta majeranku
 - sól do smaku
 - pieprz do smaku
 - 2 ząbki czosnku
 - pół łyżeczki wędzonej papryki
 - 1 cebula
 
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy i drobno kroimy. Dorzucamy do niej jajko, mleko, drobno posiekany czosnek i cebulę, mąkę i przyprawy. Mieszamy całość, placki mają mieć konsystencje tych ziemniaczanych. Smażymy na oleju wylewając po 1 łyżce. Ciasto spłaszczamy i smażymy z każdej strony na złoto. Dobrze smakują podane z kwaśną śmietaną, w moim wypadku podane są z sosem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy:
- ok 300g jędrnych pieczarek
 - 1 cebula
 - pół szklanki bulionu
 - szczypta tymianku ( ja daje łyżeczkę bo lubię dużo)
 - pieprz i sól do smaku
 - 1 łyżka masła
 - 1 ząbek czosnku
 - 90ml śmietany 30 lub 36 % ( 1/3 szklanki)
 
Cebulę i czosnek obsmażamy na patelni na łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, na maśle obsmażymy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, Gdy zmiękną i puszcza wodę (ale się nie zarumienią) dodajemy cebulę i czosnek. Chwile dusimy, dolewamy bulion i dusimy dalej, doprawiamy , dolewamy śmietany, redukujemy sos. Polewamy ciepłe placki sosem, można posypać natką pietruszki.
