Zapiekanka jest bardzo ciekawa, szybka do przygotowana o wyraźnym ostrawym smaku.
Składniki:
- 2 cukinie raczej wydłużone
 - cebula czerwona
 - szczypta czosnku suszonego
 - szczypta soli i pieprzu
 - pół szklanki startego parmezanu
 - 3 jajka
 - kilka plasterków szynki prasowanej
 - kilka plastrów sera żółtego
 - 2 łyżki bułki tartej
 
Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do niej cebule pokrojoną w pióra i oliwy . Mieszamy wszystko razem i wykładamy na blachę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min.
Jaja łączymy w misce ze startym parmezanem. Lekko przestygłe cukinie wrzucamy do jajek,  mieszamy wszystko ze sobą i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dosypujemy bułkę tartą i mieszamy. Połowę cukinii wylewamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem, na to lądują plastry sera żółtego i plastry szynki, przykrywamy drugą połową cukinii. Pieczemy ok 25-30 min w temp 170 stopni C.