Składniki:
- 200g pokruszonych biszkoptów
pełnoziarnistych
 - 80g rozpuszczonego masła
 
Ciastka rozkruszamy drobno dolewamy do
nich masło rozpuszczone. Mieszamy wykładamy masą tortownice 20 cm.
Podpiekamy w piecu ok 10 min w temp 180 stopni C.
Masa serowa- wszystkie składniki mają
mieć temperaturę pokojową: 
- 450g sera z wiaderka
 - 250g puree z dyni- najlepiej hokkaido
 - 3 średnie jajka
 - 3/4 szklanki cukru brązowego
 - 3 łyżki śmietany 36%
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - szczypt imbiru mielonego
 - cynamon do smaku
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
By zrobić puree z dyni pieczemy ją w
kawałkach w piecu do miękkości lub gotujemy. W przypadku gotowania
dobrze odsączamy z wody. Miksujemy na masę i przecieramy przez sito, by konsystencja była aksamitna. Studzimy.
Masę dyniową łączymy z serem,
jajkami, przyprawami, śmietaną, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę
i również mieszamy.
 Wylewamy ser dyniowy na podpieczony spód. Całą
tortownice owijamy szczelnie folia aluminiowa, wkładamy tortownicę
do większej blachy, zalewamy blachę gorącą wodą i tak  pieczemy
w piecu nagrzanym do 160 stopni C ok 1h. Wyjmujemy z pieca,
zostawiamy do ostygnięcia na 1h. Po tym czasie wkładamy do
schłodzenia do lodówki.
Teraz zabieramy się za karmel
Karmel:
- 3/4 szklanki cukru białego lub
brązowego
 - 55g pokrojonego w kostki masła
 - 100ml śmietany 30 %
 - szczypta soli
 
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier do zbrązowienia i całkowitego rozpuszczenia-mieszamy cały
czas. Dolewamy powoli śmietanę- mieszamy. Na koniec masło
rozdrobnione. Mieszamy energicznie. Studzimy i przelewamy przez sito.
Wylewamy schłodzony karmel na zimne ciasto.