Składniki:
ciasto:
- 7g drożdzy suchych piekarskich
 - ok 3 szklanki mąki pszennej
 - szklanka ciepłej wody
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka ajvaru
 - pół łyżeczki soli
 - łyżeczka cukru
 
Wodę mieszamy z drożdżąmi, 3 łyżkami mąki i cukrem, czekamy aż drożdze będą pracować ( ok 15-30 min).  Do spęczniałych drożdży dorzucamy 1 i 3/4 szklanki mąki, sól, ajvar oraz olej. Całość zagniatamy, w miare potrzeby dokładamy mąki. Ciasto ma odchodzić od ręki, odstawiamy przykryte ścierką, w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ponownie wyrabiamy, uderzamy ciastem o blat ( to spowoduje wytrącenie sie glutenu), dzięki temu ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Dzielimy na ok 6-8 kulek. Każdą rozwałkowujemy do  kształtu owala. Na jedną połowę układamy troche ajvaru, sera, szynki i jeden pomidor suszony. Doprawiamy oregano. Przykrywamy drugą połową i zlepiamy brzegi. Pieczemy na papierze do pieczenia w temp 175 stopnii ok 25 min do zarumienienia. Najlepiej smakują z dipem z ketupchu i sosu tararskiego (1:1).
Nadzienie:
- ok 3 łyżki ajvaru
 - kawałek sera żółtego
 - kilka pomidorków suszonych w zalewie
 - kawałek chudej szynki
 - szczypta oregano