Tiramisu Brownies
blaszka 24x24 cm
Składniki:
- 100g ciemnej czekolady
- 50g ciemnego kakao
- 230 g masła
- 4 jajka w temp pokojowej
- 150g cukru białego
- 100g cukru trzcinowego
- 100g mąki
- ok 12 sztuk biszkoptów lady fingers ( długich włoskich)
- 1 łyżka rumu białego
- 150ml wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kakao na wierzch
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka rozbełtujemy z cukrami. Masę jajeczną wlewamy do masła i mieszamy energicznie, na koniec przesiewamy mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 30-35 min w rozgrzanym piecu do 160 stopni C. Studzimy. Zaparzamy kawę w 150 ml wody, wlewamy rum. Każdy z biszkoptów zamaczamy dokładnie i układamy je na spodzie brownie.
Masa
- 250g mascarpone
- 200g śmietany 36%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalni żelatyna
Ubijamy zimną śmietanę na sztywno z cukrem, dodajemy zimne mascarpone. Można tak zostawić masę lub ją ustabilizować żelatyną. Masę wykładamy na biszkopty i ozdabiamy gorzkim kakao.