Tiramisu Brownies
blaszka 24x24 cm
Składniki:
- 100g ciemnej czekolady
 - 50g ciemnego kakao
 - 230 g masła
 - 4 jajka w temp pokojowej
 - 150g cukru białego
 - 100g cukru trzcinowego
 - 100g mąki
 - ok 12 sztuk biszkoptów lady fingers ( długich włoskich)
 - 1 łyżka rumu białego
 - 150ml wody
 - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 - kakao na wierzch
 
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka rozbełtujemy z cukrami. Masę jajeczną wlewamy do masła i mieszamy energicznie, na koniec przesiewamy mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 30-35 min w rozgrzanym piecu do 160 stopni C. Studzimy. Zaparzamy kawę w 150 ml wody, wlewamy rum. Każdy z biszkoptów zamaczamy dokładnie i układamy je na spodzie brownie.
Masa
- 250g mascarpone
 - 200g śmietany 36%
 - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 2 łyżki cukru pudru
 - opcjonalni żelatyna
 
Ubijamy zimną śmietanę na sztywno z cukrem, dodajemy zimne mascarpone. Można tak zostawić masę lub ją ustabilizować żelatyną. Masę wykładamy na biszkopty i ozdabiamy gorzkim kakao.