19 marca 2025

Mazurek białkowy na andrucie z masą czekoladową

 

Mazurek białkowy na andrucie z masą czekoladową

 

Składniki:

  • 6 białek L (zimnych)
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 czekolada gorzka
  • pół czekolady z orzechami arachidowymi
  • 3 małe wafle
  • skórka z pomarańczy
  • szczypta soli

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do czekolady wrzucamy zmielone orzechy i skórkę pomarańczową, łączymy ze sobą. Małymi porcjami dodajemy do masy białka. Delikatnie łączymy. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy andruta i na to wylewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 170 stopni ok 25-27 min. wierzch ozdabiamy lukrem i orzechami.


 

Babka piaskowa na żółtkach

 


Babka piaskowa na żółtkach

Składniki:

  • 6 żółtek L(temp pokojowa)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy (wcześniej owoc sparzmy gorącą wodą i nacieramy solą, płuczemy)
  • 4 łyżki mleka (w temp pokojowej)


Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem, wlewamy olej połączony z mlekiem i delikatnie łączymy składniki. Formę średnią do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do formy ciasto, uderzamy formą o oblat i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C góra-dół na ok 25 min. Po upieczeniu zostawmy w formie do wychłodzenia by się babka sama oderwała i później odwracamy do góry nogami.