30 maja 2025

Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone i włoskimi biszkoptami.

 

Szybkie ciasto bez pieczenia z mascarpone i włoskimi biszkoptami.

Uwaga: serki i śmietana powinny być zimne i prosto z lodówki!


Składniki:

  • śmietana 36% 350 ml
  • 2 mascarpone

  • 2 łyżki nutelli lub zdrowszej alternatywy

  • ok 25 podłużnych biszkoptów (ladyfingers, savoiardi)

  • 2 łyżki kwaśnej frużeliny, w moim wypadku dżem rabarbarowo-maliniowy

  • 1 łyżka cukru pudru

  • pół szklanki mleka

Naczynie do układania powinno być wysokie , średnica ok 18cm. Wykładamy formę folią spożywczą, tak by też wystawała poza brzegi. Ubijamy śmietana na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serki i nutellę, ubijamy do gęstości. Docinamy biszkopty do wysokości formy, moczymy z dwóch stron w mleku i układamy zaokrągleniem do dołu. Musi być cały rant wyłożony biszkoptami. Na spód bez biszkoptów dajemy połowę masy, na to 2 łyżki frużeliny lub dżemu, warstwa biszkoptów by stworzyć kolejne piętro, i znów masa. Zamykamy górę biszkoptami i zawijamy wystającą folią i dodajemy ochronę na górę. Wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zdejmujemy folie z góry, przewracamy formę na talerz i ściągamy folię z ciasta. Wierzch oprószamy gorzką czekolada i ozdabiamy owocami.


Sałatka z ogórkiem zielonym i ananasem

 

Sałatka z ogórkiem zielonym i ananasem

Doskonała sałatka do grilla z azjatyckim vibem.

Składniki:

  • 3 ogórki długie ze skórą
  • ok 5-6 krążków ananasa
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego

  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki syropu klonowego lub agawy
  • opcjonalnie sezam biały i orzeszki arachidowe niesolone
  • sól i pieprz do smaku

Ogórki porządnie szorujemy i tniemy na pół wzdłuż, później na mandolinie ma półksiężyce. Ananasa kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy chili, olejem, i resztą składników. Wszystko mieszamy i odstawiam do lodówki na przynajmniej 2h.

Frittata ze szparagami

 

Frittata ze szparagami


  • 5-6 jajek
  • kilka szparagów
  • 1 marchewka
  • garść słonecznika
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100g sera cheddar lub gouda
  • sól, pieprz

Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy widelcem. Na tarce ścieramy marchewkę i ser, wrzucamy do jajek. Dodajemy pokrojone na 2 cm szparagi (główki można zostawić do ozdoby na górę),słonecznik i śmietanę. Wkładamy masę do małej keksówki i pieczemy w 175 stopniach ok 30 min do zarumienienia.



28 maja 2025

Ocet jabłkowy domowy

 

Ocet jabłkowy domowy

  • 4-5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1l przegotowanej wody

Jabłka przelewamy gorącą wodą. Kroimy w cząstki z nasionami i skórą i układamy w naczyniu 1,5 l ( najlepiej glinianym). Zalewamy wodą i posypujemy cukrem, przykrywamy czystą ścierką lub gazą i odkładamy w ciemne miejsce. Zostawiamy na 2 tygodnie, pamiętamy jednak o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Po tym czasie przelewamy ocet do wysokiej butelki i przechowujemy w ciemnym miejscu. Ocet może dojrzewać nawet 2 lata i nic mu nie będzie. Doskonale sprawdza się do sałatek.