Składniki:
na biszkopt
- 4 jaja
 - 130 g drobnego cukru
 - 100 g mąki pszennej
 - 35 g mąki ziemniaczanej
 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do gęstej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy- koniec jest wtedy, gdy powierzchnia masy jest śnieżnobiała i aksamitna. Na koniec dorzucamy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej.Wszystko łączymy ze sobą delikatnie. Pieczemy w temp 170 stopni C przez ok 30 min. Bez termoobiegu pieczemy w 18 stopniach ok 17 min. Wystygnięty biszkopt tniemy na 3 części.
Każdą z części biszkoptu nasączamy mieszanką:
160 ml bardzo mocnej kawy
80 ml likieru kawowego
Masa:
- 750 g mascarpone
 - 150 ml śmietany kremówki ( 36 %)
 - 100g cukru pudru
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - gorzka czekolada starta na tarce
 
Jedyną część biszkoptu nasączamy 1/3 mieszanki likieru i kawy , wykładamy 1/3 masy i 1/3 gorzkiej czekolady ( stratą na grubych oczkach). Nakładamy 2 część biszkoptu i ponownie nasączamy 1/3, masą 1/3 i posypką 1/3.Końcowy blat cały pokrywamy masą i również boki, na wierz sypiemy końcówkę wiórek czekoladowych. Tort najlepiej zostawić na noc by przeszedł i związał.Robi wrażenie na imprezie i smakuje wyśmienicie :)


