Ciasto to popularnie zwane jest 
Zemstą Teściowej. Podobno  teściowa nie obrała z pestek wiśni i zięć połamał na nich zęby ;)
   Dobrze zbilansowany smak słodko- kwaśnych wiśni, słodkiej bezy i bitej śmietany. Ekskluzywne, doskonałe i najważniejsze bardzo dobre. Ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień.
Składniki
ciasto: 
- 3 szklanki mąki pszennej
 
- 1 szklanka cukru pudru
 
- 1 kostka margaryny
 
- 5 żółtek
 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 Wszystkie składniki o temp pokojowej, łączymy ze sobą. Powstałe ciasto ma być lekko lepiące- jeśli się bardzo będzie lepić dodajemy mąki. Dzielimy na 2 równe części. Jedna część ląduje w lodówce, drugą wyklejamy dużą blachę - wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st C ok 20-30 min ( wszystko zależy od pieca).
beza:
- 5 białek
 
- 1 szklanka cukru
 
- małą paczkę płatków migdałowych 
 
- szczypta soli
 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier  i miksujemy tak długo aż cukier zniknie. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, rozkładamy na papier do pieczenia i dużą blachę, na surowe ciasto wykładamy powstałą bezę i obsypujemy płatkami migdałowymi. Całość pieczemy 30 min w temp 150 st C.
masa wiśniowa:
- 40 dag wiśni  drylowanych ( mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić)
 
- 2 kisiele  wiśniowe lub brzoskwiniowe
 
- ok 3 szklanki wody
 
- pół szklanki cukru ( cukru może być mniej, bo i tak warstwa bezowa zasłodzi całość)
 
Wiśnie gotujemy w 3 szklankach wody, gdy zmiękną i puszczą sok wrzucamy cukier. Jeszce przez chwile gotujemy. Zmniejszamy ogień i ostrożnie wsypujemy 2 kisiele mieszając ciągle rózgą- ma zgęstnieć jak kisiel.
Powstałą masę wiśniową studzimy-ma być ciepła nie gorącą.
Na ciasto bez niczego wykładamy  ciepłą masę wiśniową- teraz można schłodzić w lodówce, a w między czasie przygotować  bita śmietanę.
masa śmietanowa:
- 2 śmietany 36 % w małych kubkach ( np.  piątnica)
 
- fix do śmietany
 
 Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix. Wykładamy na  wystygłą masę wiśniową i przykrywamy ciastem z bezą i migdałami.