Jesienna zupa z dynia i ciecierzycą. Zupa dyniowa często kojarzy się z zupą-krem, nie każdy jednak taką zupę zmiksowaną lubi. Dla nich powstała zupa, w której dynia jest składnikiem, ale nie gra pierwszych skrzypiec. Zupa bardzo sycąca i rozgrzewająca.
składniki:
- ok 450g ciecierzycy w zalewie
 - 300g dyni, najlepiej hokkaido
 - 2 średnie ziemniaki
 - 1 marchewka
 - 1 cebula
 - poszatkowana natka pietruszki
 - 1 obrany pomidor
 - 1 kartonik passaty (400g)
 - oliwa do smażenia+ 1 łyżka masła
 - 2 l bulionu
 - sól, pieprz do smaku
 
Dynie, ziemniaki,cebulę,  marchewkę
obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy najpierw cebule na oliwie.
Gdy zmięknie, dorzucamy resztę warzyw i dokładamy łyżkę masła.
Podsmażamy do miękkości. Wrzucamy podsmażone warzywa do bulionu i
razem gotujemy. Po ok 20 min dorzucamy odsączoną ciecierzycę,
obrany i drobno pokrojony pomidor oraz wlewamy passatę. Gotujemy ok
15 min na wolnym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec
wrzucamy świeżą natkę pietruszki. Można podawać z grillowanymi
grzankami.