Proste, pyszne i słodkie z lekką nuta karmelowego kokosu. Blaszka 24x24
Składniki:
- 250g maki pszennej
 - 50g masła
 - 3/4 szklanki mleka
 - 3/4 szklanki cukru (można obniżyć do 1/2, bo ciasto wychodzi słodkie)
 - 4 jajka średnie
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - kilka kropel esencji waniliowej
 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem na jasną gęstą masę. Masło roztapiamy i dolewamy do niego mleka. Do miski z mąką, dolewamy masę jajeczną, mleko z masłem. Mieszamy delikatnie szpatułką. I wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopniach C ok 25-30 min.
Chrupka kokosowa:
- 3/4 szklanki kokosu
 - 250g cukru brązowego
 - 50 ml mleka
 - 125g masła
 
Masło z cukrem i mlekiem rozpuszczamy na wolnym ogniu do zabulgotowania. Ma powstać karmel o złocistym smaku. Dorzucamy do niego kokos i mieszamy. Powstałą masę wykładamy równo na upieczony spód i wkładamy ponownie na 225 stopni C, na ok 5 min. wierzch powinien trochę stwardnieć i się zarumienić.