Turcja to niesamowita kopalnia smaków i aromatów, prostych przepisów, niesamowitych połączeń smakowych, dlatego ta fascynacja będzie się przejawiać w przepisach.
Tym razem śniadaniowe bułeczki pogaca, nadziewane fetą i ziołami.  Istnieją również wersje z cebulką, bakłażanem, mięsem, samym masłem, ziemniakami. Mogą być malutkie, okrągłe lub o podłużnym kształcie.
 Składniki:
- 1 szklanka mleka
 - 1 szklanka wody
 - 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - drożdże suche 7g
 - 2 jajka (białko i żółtko osobno)
 - 6 szklanek mąki
 - 60g masła
 - sól - pół łyżeczki
 - cukier - pół łyżeczki 
 
 Ważne: 
Drożdże muszą mieć dobrą datę przydatności,  mleko, jajka, woda i masło mają mieć temperaturę pokojową!
Do miski wlewamy mleko, wodę olej, białko z 2 jaj. Wsypujemy drożdże, sól, cukier i mąkę. Mieszamy całość. Masło kroimy w drobne kosteczki wrzucamy do ciasta i rękami wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1h w ciepłym miejscu pod przykryciem. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do rąk. 
Nadzienie do bułeczek:
- 350g fety
 - garść świeżego szpinaku( może być ale nie musi
 - natka pietruszki posiekana
 - sezam czarny do posypania
  
Z podanych składników tworzymy nadzienie. Ciasto odrywamy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozbijamy kółeczko na płasko i nadziewamy jak pierogi. W ten sposób powstaje ich wydłużony kształt.  Można również włożyć do formy na muffinki. Zostawiamy bułki na 15 min do odpoczynku. Powstałe bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 25- 30 min.