10 czerwca 2025

Biskwity z bitą śmietaną

 Składniki:

  • 3 jajka temp pokojowa
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczana
  • szczypt soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyp[tą soli na sztywno. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy mąki i proszek i dorzucamy do masy jajeczne. Ponownie mieszamy szpatułką. Piec nagrzewamy do 175 stopni C. Na blachę od pieca wyłożoną papierem, wylewamy cztery 10cm krążki ( ja używam ring cukierniczy o średnicy 10cm - dzięki temu biszkopciki wyjdą równe i nie takie cienkie na brzegach). Wkładamy do pieca na ok 5min, pilnujemy by nie spalić brzegów. Papier wyciągamy z pieca, odrywamy nożem ciasto i składamy na pół jeszcze jak jest ciepłe by zrobić łódeczki. Ja używam stojaka do tacosów. Ponawiamy czynność na nowym papierze do pieczenia, z tej ilości wychodzi ok 10 biszkopcików.

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany 36% mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

Zimną wodą zalewamy żelatynę, czekamy aż napuchnie, po czym wkładamy na kilka sekund do mikrofali by się rozpuściła i stała wodnista. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, jak żelatyna wystygnie dodajemy d niej łyżkę śmietany by zahartować płyn i wlewamy już do całej ubitej śmietany. Każdy biskwit napełniamy przy użyciu tylek, śmietaną i ozdabiamy owocami.

Scones z mango i kokosem

 

Scones z mango i kokosem czyli kruche angielskie ciastka o niesamowitym maślanym smaku.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli-zostawiamy3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1 1/2 łyżeczki cukru do posypania
  • kilka truskawek liofilizowanych do ozdoby

Piec nagrzewamy do 200stopni C.

W misce mieszamy mąkę ze solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. |zimne masło kroimy drobno i mieszamy z mąką, ma powstać kruszonka. Mleko łączymy widelcem z jajkiem i wlewamy do mąki, dodajemy wiórki i mango. Gęste i lepiące cisto wykładamy na papier do pieczenia, tworzymy okrąg i dzielimy go na 8 części ( jak pizze), delikatnie odsuwamy części od siebie, a wierzch posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na środku pieca góra dół ok 18 min do zarumienienia. Po wystudzeniu można udekorować rozgniecionymi truskawkami liofilizowanymi.


Bigos z cukinii

 

Bigos z cukinii

składniki:

  • kiełbasa o zawartości przynajmniej 90 % mięsa- 1 długa lub 2-3 mniejsze
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie cukinie
  • 1 passata w szkle
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 -2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie ścieramy na grubych oczkach, odcedzamy i sypiemy na nią niewielką ilość soli-zostawiamy na chwile na sicie, by od soli soki wyciekły. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy do miękkości na oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dusimy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy passatę , doprawiamy zielem, liściem, pieprzem, solą i papryką, na koniec dodajemy cukinie i całość dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.