Składniki:
- 3 jajka temp pokojowa
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczana
- szczypt soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyp[tą soli na sztywno. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy mąki i proszek i dorzucamy do masy jajeczne. Ponownie mieszamy szpatułką. Piec nagrzewamy do 175 stopni C. Na blachę od pieca wyłożoną papierem, wylewamy cztery 10cm krążki ( ja używam ring cukierniczy o średnicy 10cm - dzięki temu biszkopciki wyjdą równe i nie takie cienkie na brzegach). Wkładamy do pieca na ok 5min, pilnujemy by nie spalić brzegów. Papier wyciągamy z pieca, odrywamy nożem ciasto i składamy na pół jeszcze jak jest ciepłe by zrobić łódeczki. Ja używam stojaka do tacosów. Ponawiamy czynność na nowym papierze do pieczenia, z tej ilości wychodzi ok 10 biszkopcików.
Masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 36% mocno schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
Zimną wodą zalewamy żelatynę, czekamy aż napuchnie, po czym wkładamy na kilka sekund do mikrofali by się rozpuściła i stała wodnista. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, jak żelatyna wystygnie dodajemy d niej łyżkę śmietany by zahartować płyn i wlewamy już do całej ubitej śmietany. Każdy biskwit napełniamy przy użyciu tylek, śmietaną i ozdabiamy owocami.