Prostota tego dania,to jego niebywała zaleta. Zawarta jest tu  cała kwintesencja smaku włoskiego. Doskonałej jakości makaron  z aromatycznym czosnkiem, wyraźnym smakiem papryczki chilli i doskonałą i oliwą z oliwek- raj na ziemi :)
Składniki:
- ok 5 gniazd Fettucinne lub tagliatelle
 
- ok 3 łyżek oliwy z oliwek
 
- 4 ząbki czosnku
 
- pół papryczki chilli 
 
-  sól
 
- posiekana natka pietruszki  
 
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody, wlewamy kilka kropli oliwy ( makaron nie będzie się kleił ) i gotujemy al dente.Do rondla wlewamy 3 łyżki  oliwy z oliwek,  wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i chilli pokrojone w paseczki. 
Podsmażamy do miękkości. Uwaga!! Nie wolno przypalić.
 Makaron odcedzamy-Nie przelewamy!!
 Mieszamy z ciepłą oliwą , posypujemy natką pietruszki i jemy od razu.
W oryginalnej wersji nie posypuje się serem, ale jak ktoś lubi to oczywiście polecam parmezan.