- ciasto francuskie
 - młode zielone szparagi ( wiązka- ok 20 szt)
 - ser w plastrach
 - szynka konserwowa lub boczek w plastrach
 - ketchup lub sos meksykański
 - jajko roztrzepane
 
20 maja 2022
Kieszonki ze szparagami
Sos z fety do grilla
Sos doskonały do karczku, boczku, szaszłyków.Szybko się robi, wychodzi bardzo gesty i nie jest tak kaloryczny jak sos czosnkowy.
Składniki:
- duży jogurt grecki
 - 1 feta lub favita
 - 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
 - sól, pieprz
 
 Mieszamy jogurt z feta i blenderem dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy, uważając by sosu nie przesolić- feta jest już słonawa, wciskamy ząbki czosnku, można jest też pominąć ,jeśli ktoś nie lubi.
Placki z cukinii i fety
Nie spodziewałam się, że te placki będą takie pyszne. Fajna alternatywa do tych tradycyjnych- na pewno mniej kaloryczne. Fetę można pominąć, ale ona dodatkowo podkręca smak. Warto ją dokładnie wymieszać, gdyż większe grudki przeszkadzają przy smażeniu ( placek przywiera). Lepiej sprawdza się cukinia mniejsza, ponieważ nie ma tyle w sobie wody i nasion.
Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości
 - 1 marchewka
 - fety ok 150g
 - 2 jajka
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - sól, pieprz do smaku
 - koperek świeży ( pokrojona garść ) 
 
Cukinie i marchew ścieramy na tarce-duże oczka. Lekko oprószamy solą i ostawiamy na chwilę. Po ok 10-15 min odsączamy na sicie całą wodę z tartych warzyw. Dodajemy fetę, dobrze ją łączymy by jej praktycznie w plackach nie było. Wbijamy jajka, dodajemy koperek i doprawiamy według uznania, solą, pieprzem i sosem sojowym. Trzeba pamiętać, że feta jest słonawa i by nie przesadzić ze solą. Smażymy na oleju najlepiej rzepakowym, nakładając małe porcje masy. Z tej porcji wychodzi ok 10 do 12 placuszków. Na wierzch można ozdobić koperkiem.
Wiosenna sałatka z serkiem wiejskim
Szybka w wykonaniu, mało kaloryczna, doskonała do pracy, na śniadanie. Serek wiejski jest gwiazdą tej sałatki.
Składniki:
- 1duzy pęczek rzodkiewki
 - 1 pęczek szczypiorku lub szczypioru od cebuli (dutki)
 - 4 jajka
 - ogórek zielony 
 - 1/4 małej cebuli (ok. 15g)
 - 2 serki wiejskie lub jeden większy ( np.z lidla)
 - 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej ( można pominąć)
 - sól i pieprz do smaku
 
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w dużą kostkę. Serek odsączamy ze śmietanki - dorzucamy do jajek. Ogórek i rzodkiewkę kroimy w pół księżyce, szczypior w paseczki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz musztardą ( nie jest konieczna, ale wyostrza smak sałatki). PROSTO, SZYBKO, SMACZNIE!