Składniki:
- 1,5 kg pomidorów zielonych
 - 1,5 łyżeczki soli
 
Pomidory myjemy, kroimy na plastry zasypujemy solą i odstawiamy na1h by puściły soki (odlewamy je po tym czasie)
- 650 ml wody
 - pół szklanki octu 10%
 - 2 łyżki cukru
 - pół szklanki cukru
 - 2 liście laurowe
 - 1 łyżka soli
 - kilka kulek ziela angielskiego
 - 1 łyżka gorczycy
 - 3 małe cebule
 
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, solą i przyprawami oraz cebulą pokrojoną cieniutko w pióra. Woda ma zabulgotać i ją wyłączamy. Przygotowujemy słoiki, przelewamy je gorąca wodą, nakrętki powinny być nowe by pomidory nie spleśniały ( przy starych pokrywkach, które mogą się odkształcić, słoik może nie trzymać szczelności). Układamy do słoików ciasno pomidory i uzupełniamy zalewą. Czyścimy brzeg słoika i zakręcamy szczelnie. W dużym garze, na szmacie lub gazecie gotujemy słoiki . Pomidory mają zmienić kolor na zgaszony seledynowy- wtedy będą już dobre(ok 15 min od zagotowania wody). Odwracamy gorące słoiki, tak by stały na pokrywce- zostawiamy tak do ostygnięcia. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Czym dłużej stoją tym lepiej smakują.