Składniki:
- 2 woreczki kaszy pęczek lub 1 szklanka kaszy pęczak
 - 3 średnie buraki
 - 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu
 - 1 pierś z kurczaka
 - 50g masła
 - 1 średnia cebula
 - świeża pietruszka
 - sól i pieprz do smaku
 - 2 łyżki białego wina wytrawnego
 
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki ze skórką gotujemy do miękkości i ostygłe obieramy ze skóry. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę i obsmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, smażymy na łyżce masła, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub indyka. Tak tylko do lekkiego zarumienienia. Na cebulę wysypujemy ugotowaną kaszę, wlewamy 1 szklankę bulionu i chwilę dusimy. W międzyczasie 1 buraka kroimy w kostkę, a pozostałe blendujemy na gładką masę. Dorzucamy do kaszy buraka pokrojonego, te zblendowane i kurczaka, dusimy całość, gdy zacznie gęstnieć ponownie wlewamy 1 szklankę bulionu, wino , pietruszkę drobno posiekaną, przyprawiamy i redukujemy. Na koniec dorzucamy pozostałe masło i chwile prażymy. Kaszotto ma być maślane i nie suche, ma powstać oblepiający sosik. Najlepiej smakuje na świeżo, ale ja często takie do pracy biorę i też smakuje dobrze.