24 marca 2025

Sernik Snickers


Sernik Snickers


 

Składniki:

Spód:

  • ciastka pełnoziarniste ok 100g zmielonych
  • 100g masła rozpuszczonego

Masa:

  • 0,5 kg sera w wiaderku temp pokojowa
  • 3 jajka temp pokojowa
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 budyń karmelowy lub waniliowy
  • 2-3 łyżki kajmaku

Wierzch:

  • 2-3 łyżki kajmaku
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • pół szklanki ryżu preparowanego
  • pół czekolady z orzechami arachidowymi


Ciastka mielimy na pył, dolewamy roztopione masła. Łączymy i wylepiamy spód foremki, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie keksówka, może być też 20cm tortownica).

Ser łączymy z żółtkami, wsypujemy budyń oraz wlewamy śmietanę i karmel. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Całość delikatnie łączymy ze sobą i wylewamy na ubity spód. Pieczemy w nagrzanym piecu do 160 stopni ok 35 min. Studzimy sernik. Kajmak podgrzewamy ze śmietaną- studzimy. Czekoladę drobno szatkujemy i dodajemy do zimnego kajmaku, na koniec ryż. Mieszamy polewę i wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4h.

Jeśli chcemy zrobić w dużej blaszce podwajamy składniki, a czas pieczenia wydłużamy do ok 50 min.


 

Pasta marokańska

 

Pasta marokańska


 

Składniki:

  • 2 papryki
  • 3 łyżki pomidorów w proszku ( lub 2 łyżki koncentratu)
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu 
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz do smaku

Paprykę pieczemy w piecu do miękkości ( nad gazem ,też można skórkę opalić). Wrzucamy do woreczka foliowego i zamykamy na 5 min, obieramy warzywo ze skóry. Paprykę następnie miksujemy na gładką papkę, dorzucamy czosnek i oliwki- w tym wypadku miksujemy tak by były one wyczuwalne. Pastę doprawiamy. Jest to doskonały dodatek do przypieczonego pieczywa lub naleśników wytrawnych.