Sernik Snickers
Składniki:
Spód:
- ciastka pełnoziarniste ok 100g zmielonych
 - 100g masła rozpuszczonego
 
Masa:
- 0,5 kg sera w wiaderku temp pokojowa
 - 3 jajka temp pokojowa
 - 50 ml śmietany kremówki
 - 1 budyń karmelowy lub waniliowy
 - 2-3 łyżki kajmaku
 
Wierzch:
- 2-3 łyżki kajmaku
 - 2 łyżki śmietanki kremówki
 - pół szklanki ryżu preparowanego
 - pół czekolady z orzechami arachidowymi
 
Ciastka mielimy na pył, dolewamy roztopione masła. Łączymy i wylepiamy spód foremki, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie keksówka, może być też 20cm tortownica).
Ser łączymy z żółtkami, wsypujemy budyń oraz wlewamy śmietanę i karmel. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Całość delikatnie łączymy ze sobą i wylewamy na ubity spód. Pieczemy w nagrzanym piecu do 160 stopni ok 35 min. Studzimy sernik. Kajmak podgrzewamy ze śmietaną- studzimy. Czekoladę drobno szatkujemy i dodajemy do zimnego kajmaku, na koniec ryż. Mieszamy polewę i wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4h.
Jeśli chcemy zrobić w dużej blaszce podwajamy składniki, a czas pieczenia wydłużamy do ok 50 min.